MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI
Geneza 3:1-24
VERSET DE MEMORAT: „Dar Domnul Dumnezeu a chemat pe om, şi i-a zis: ”Unde eşti?” El a răspuns: ”Ţi-am auzit glasul în grădină; şi mi-a fost frică, pentru că eram gol, şi m-am ascuns.” (Geneza 3:9-10)
IDEI DE BAZĂ
Primele două capitole din Geneza prezintă lumea perfectă creată de Dumnezeu şi pusă sub administraţia principalului rod al creaţiei Lui, fiinţa umană. Primul bărbat şi prima femeie au fost create după „chipul Său” şi le-a dat provizii pentru nevoile lor fizice si un contact direct cu Creatorul lor. Ei au fost liberi pentru câteva zile. Li s-a dat libertatea de a mânca din toţi pomii din Grădină, fiind inclus şi pomul vieţii, dar, de asemenea, au fost avertizaţi de consecinţele negative ce ar urma dacă vor mânca dintr-un anumit pom – pomul cunoștinței binelui şi răului. Nu aveau limite fizice şi degenerări. De asemenea, erau într-o stare sfântă, liberi de vină şi de ruşine.
Satan a ales şarpele, o fiară „subtilă”, pentru a-l folosi ca intrument de ispită pentru Eva. Atunci când ea a discutat cu şarpele şi în final a ispitit-o, a început despărţirea rasei umane de cea a Creatorului. Instrumentul folosit de Satan trebuia să aibă parte de pedeapsă, astfel citim că şarpele a fost blestemat faţă de celelalte creaţii ale lui Dumnezeu şi a fost condamnat să se târască pe burtă şi să mănânce praf toate zilele vieţii lui. Acest lucru fiind stabilit, în ciuda consecinţelor groaznice ale păcatului, este prima licărire a planului final a lui Dumnezeu de răscumpărare prin Isus Hristos, sămânţa femeii (Geneza 3:15).
ÎNTREBĂRI
1. Sunt patru caractere principale în povestirea Genezei 3:1-24: Satan (sub formă de şarpe), Adam, Eva şi Dumnezeu. Descrie natura fiecărui caracter.
2. Satan a folosit întrebări pentru a vârî îndoială în mintea Evei, cu privire la cuvintele lui Dumnezeu şi apoi despre şansa rapidă oferită de a fi ea însăşi bună. Enumeră câteva întrebări, prin care Satan vârăşte îndoieli în minţile oamenilor. De asemenea, în ce feluri ne oferă Satan, mai multe decât este în puterea lui de a ne elibera?
3. Ispitirea, pare să urmeze tiparul găsit în Geneza 3:6. Descrie acest tipar şi explică cum putem să folosim noi această cunoştinţă, pentru a evita, sau a rezista ispitei.
4. Titlul lecţiei este „Căderea Omului.” Care tip de comportament al omului a fost responsabil pentru această cădere? Care sunt implicaţiile acestei căderi pentru omenirea de azi?
5. Alegerea lui Adam şi a Evei de a nu asculta de instrucţiunile lui Dumnezeu au adus imediat vina şi ruşinea. Folosind Geneza 3:7-10, enumeră dovezile acestui fapt.