MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI
Isaia 49:1 la 59:21
VERSET DE MEMORAT: „Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El, şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi.“ (Isaia 53:5)
IDEI DE BAZĂ
Această porţiune a cărţii lui Isaia este plină de consolare şi nădejde, întrucât profetul ne descoperă făgăduinţa lui Dumnezeu cu privire la răscumpărare prin Mesia. Isaia a vorbit despre Mesia mai mult decât oricare alt profet al Vechiului Testament, descriindu-l pe Răscumpărătorul lui Israel, atât ca Rob în suferinţă, cât şi ca Dumnezeu suveran.
În capitolele 40-59, profetul a prezentat o succesiune de portrete ale Robului şi misiunii Sale ca agent al mântuirii evreilor şi neamurilor. Isaia ne-a prezis că Prinţul Păcii va veni să ierte păcatele lui Israel, să răscumpere poporul din răutatea lor şi să instituie pacea în mijlocul lor. În calitate de Rob al poporului Său şi de Lumină pentru naţiunile vecine, El avea să se smerească şi să se ofere pe Sine însuşi ca jertfă pentru mulţi – chemându-i „pe cei care au urechi de auzit“ să asculte la glasul lui Dumnezeu şi să se întoarcă la El.
Israel nu a fost uitat, Mesia avea să aducă poporul înapoi din robie şi avea să-l restaureze în Ţara Făgăduită. De asemenea, profetul a prezis că Mesia avea să-şi instaureze propria Sa Împărăţie de O Mie de Ani, în care El va domni cu neprihănire, în care va aduce mângâiere, izbăvire şi o reînnoire pentru poporul Său.
ÎNTREBĂRI
1. Care este scopul lui Dumnezeu faţă de neamuri descris în Isaia 49:6? Ce impact are acest scop asupra noastră?
2. În Isaia 49:1-7 profetul s-a referit la opoziţia faţă de slujirea lui Mesia, iar în Isaia 50:5-6, citim detalii specifice ale suferinţei Sale. Ce caracteristici ale Robului sunt descoperite în aceste versete?
3. Profetul a început capitolul 51 cu o aducere aminte a ajutorului dat de Dumnezeu în trecut (v.1-3), dar şi cu o reasigurare privind viitorul lui Israel (v.4-8). Versetele 9-10 consemnează fie cuvintele profetului, fie rugăciunea rămăşiţei care a rămas credincioasă lui Dumnezeu. Ce fel de cerere i-a fost făcută lui Dumnezeu în aceste versete? Cum a răspuns Dumnezeu (v.12-16)?
4. Isaia 52:7 spune: „Ce frumoase sunt pe munţi picioarele celui ce aduce veşti bune, care vesteşte pacea, picioarele celui ce aduce veşti bune, care vesteşte mântuirea, picioarele celui ce zice Sionului: "Dumnezeul tău împărăţeşte!“ Explicaţi acest verset şi remarcaţi cum se leagă de Răscumpărătorul.
5. Capitolul 53 descrie moartea de substituire a Robului în numele lui Israel şi a tuturor oamenilor. În versetul 5, ce înseamnă expresia „Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El“?
6. De-a lungul anilor, Ierusalimul a fost un oraş lovit, distrus de popoare străine. Ce se va întâmpla Ierusalimului în Împărăţia de O Mie de Ani a lui Mesia? (Isaia 54:11-47).
7. În capitolul 55, binecuvântările făgăduite ale mileniului pentru Israel se extind dincolo de graniţe către Neamuri. Invitaţia din acest capitol a Robului lui Dumnezeu este de a veni (v.1-5), de a vedea (v.6-13) și se încheie în capitolul următor, cu invitația de a se închina (v.1-8). Ce imagine artistică specifică este folosită în versetele 1-2 ale capitolului 55 şi care este mesajul dat?
8. Capitolul 56 se încheie cu o acuzaţie a paznicilor spirituali ai lui Israel. Profetul îi condamnă printr-o ironie usturătoare, folosind caracterizări precum „orbi“ şi „ignoranţi“, făcând referire la adresa lor chiar şi prin expresia: „câini lacomi“ pentru că erau neglijenţi şi epuizaţi datorită satisfacerii propriilor lor pofte. Potrivit cu Isaia 56:12, ce presupunere falsă era susţinută atât de paznici, cât şi de popor, în general? Ce avertisment ni se dă astfel pentru zilele noastre?
9. Capitolul 57 continuă plângerea profetului cu privire la idolatria poporului, pe care a descris-o ca fiind adulter şi prostituţie spirituală. Poporul a adoptat aspecte ale culturilor păgâne din jurul lor, practicând vrăjitoria, magia şi aversiuni sexuale. De asemenea, poporul a încheiat alianţe cu naţiuni păgâne şi a crezut în acestea pentru protecţie în loc să-l caute pe Dumnezeu. Potrivit versetului 13, care avea să fie rezultatul acestei încrederi greşite?
10. După condamnarea idolilor, rămăşiţei evlavioase i s-a oferit încurajare. În Isaia 57:15, cine l-a determinat pe „Cel Preaînalt“ să făgăduiască înviorarea? Ce mare lecţie a vieţii spirituale ni se descoperă prin aceasta?
11. În capitolul 58, profetul i-a certat pe aceia care practicau închinarea falsă sau prefăcută şi a arătat care sunt binecuvântările adevăratei închinări. În umblarea noastră creştină, trebuie să avem grijă ca închinarea noastră la Dumnezeu în biserică să nu devină o formalitate sau un exerciţiu mecanic. Care sunt câteva dintre modalităţile prin care putem să păstrăm autentică şi proaspătă închinarea noastră?
Concluzie
Judecata lui Dumnezeu în privinţa lui Israel prefigurează ce se va întâmpla în Ziua Finală a Domnului, când toate popoarele vor fi judecate. Atunci „va veni un Răscumpărător pentru Sion“ (Isaia 59:20), iar împărăţia Lui glorioasă va fi întemeiată. Poporul „ales“ al lui Dumnezeu va fi, de asemenea, poporul „curăţit“ al lui Dumnezeu, iar slava lui Mesia şi a Domnului lor va radia de pe Muntele Sionului.