MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI
Ioel 1:1 la 3:21
VERSET DE MEMORAT: „Dar chiar acum, zice Domnul, întoarceţi-vă la Mine cu toată inima, cu post, cu plânset şi bocet!“ (Ioel 2:12)
IDEI DE BAZĂ
Deşi data profeţiei lui Ioel este incertă, se presupune că Ioel a fost unul dintre profeţii mici timpurii, întrucât atât Amos, cât şi Isaia au împrumutat imagini artistice şi citate din profeţia lui Ioel. O altă cheie referitoare la vremea lui Ioel se găseşte în referirile sale la duşmanii lui Iuda: Egipt, Edom, Tir, Sidon şi Palestina – şi care, de fapt, este Filistia (Ioel 3:4,19). Cu toate că Ioel a văzut dinainte şi a profeţit robia lui Israel, nu a fost făcută nicio menţiune cu privire la sirieni, babilonieni sau asirieni; dacă ar fi fost menţionaţi, ar fi indicat o dată mai târzie.
Împrejurările care au determinat această profeţie a inclus urgia lăcustelor şi seceta care a urmat, focul şi foametea. Ioel a început cu o chemare adresată bătrânilor de a-şi aduce aminte dacă o astfel de calamitate căzuse vreodată peste ei înainte. Rezumatul argumentului său a fost că urgia lăcustelor era judecata lui Dumnezeu. Ioel a creionat o analogie între distrugerea naturală a urgiei lăcustelor şi „Ziua Domnului“, arătând că prima calamitate va fi nimic în comparaţie cu cea de-a doua. Oastea lăcustelor era o ilustraţie grafică a viitorilor invadatori care aveau să fie trimişi ca judecată. Totuşi, potrivit cu adevărul harului şi îndurării lui Dumnezeu, iminenta judecată putea fi îndepărtată prin pocăinţă adevărată.
Ioel a chemat poporul la pocăinţă, începând cu oamenii în vârstă sau cu bătrânii din ţară. El i-a îndemnat să se smerească cu sinceritate, nu doar în formă exterioară, şi să plângă cu amărăciune, asemenea unei soţii tinere din pricina morţii premature a soţului ei. Următorul lucru pe care i-a îndemnat să-l facă a fost să se anunţe o zi naţională de post şi rugăciune, implorându-l pe Domnul pentru îndurarea Sa.
Jertfele de mâncare şi băutură (grâul şi vinul) nu se mai aduceau la slujbele de la Templu datorită imensei distrugeri a recoltelor şi viilor. Astfel de ritualuri religioase constituiau mijloacele prin care poporul menţinea o relaţie corespunzătoare cu Dumnezeu. Chiar şi vitele şi oile erau afectate, întrucât căutau zadarnic locuri în care să pască.
Esenţa mesajului lui Ioel a fost un apel urgent la pocăinţă, pentru că Ziua Domnului avea să fie mult mai groaznică decât distrugerea provocată de lăcuste. Făgăduinţele restaurării ţării lor şi amânarea invaziei oştilor străine au fost făcute naţiunii, dacă israeliţii aveau să se întoarcă la Domnul din toată inima (Ioel 2:12-13).
Al doilea capitol a oferit frumoasa promisiune a lui Dumnezeu de a turna Duhul Lui peste orice făptură în zilele din urmă. Petru s-a referit la profeţia lui Ioel în Ziua Cincizecimii şi a arătat că Domnul împlinise această profeţie chiar înaintea ochilor lor (Fapte. 2:16-18).
Unele dintre făgăduinţe au descris evenimente viitoare, când Ziua Domnului va veni cu toată puterea împotriva duşmanilor lui Dumnezeu. În zilele din urmă, Dumnezeu îi va cruţa pe aceia care s-au întors la El din toată inima, urmând ca Domnul să aducă izbăvirea care a fost făgăduită lui Israel în capitolul 2.
ÎNTREBĂRI
1. Ce calamităţi naturale a descris Ioel în capitolul 1, ca lecţie cu ilustraţii pentru a avertiza poporul lui Dumnezeu cu privire la judecata care urma să vină?
2. În capitolul 1, versetele 13 şi 14, Ioel se adresează preoţilor, care erau conducătorii poporului. Ce i-a instruit Ioel pe preoţi să facă? De ce credeţi că Ioel le-a vorbit preoţilor?
3. Cum a descris Ioel Ziua Domnului în capitolul 2?
4. Cum ar fi putut poporul să evite acest teribil holocaust? Ce fel de atitudini şi fapte a cerut Domnul?
5. Ce făgăduinţe fizice a făcut Domnul poporului dacă avea să se întoarcă la El din toată inima? (Ioel 2:18-27).
6. Ce făgăduinţe spirituale a promis Domnul poporului dacă avea să se pocăiască de păcatele lor? (Ioel 2:28-29).
7. Ce judecată a pronunţat Dumnezeu asupra duşmanilor lui Israel şi de ce? (Ioel 3:8)
8. Ce binecuvântări le-au fost făgăduite celor care aveau să se pocăiască şi să creadă în Domnul? (Ioel 2:19-26).
9. Ioel le-a spus despre un dezastru natural pentru a vorbi poporului cu privire la nevoia lor de pocăinţă adevărată. Luați în considerare unele tragedii majore care s-au întâmplat în anii recenţi. Cum puteţi să folosiţi astfel de evenimente pentru a aduce la zi, cu prietenii şi colegii tăi de muncă, subiectul celei de-a doua veniri a lui Cristos?
Concluzie
Ziua Domnului se apropie când El se va întoarce pentru a-i judeca pe cei răi şi a-i păstra de o parte pe cei care s-au întors la El din toată inima. O expunere la vedere a zelului religios sau a smereniei nu va fi îndeajuns, fiindcă Dumnezeu este în stare să distingă adevărata pocăinţă de ceea ce este nesincer şi vremelnic. Care este starea inimii tale astăzi?