FOREIGN LANGUAGES

Profeția lui Amos

Curriculum
Descoperirea pentru Studenți
16

MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI

Amos 1:1 la 9:15  

VERSET DE MEMORAT: „Iată, vin zile, zice Domnul Dumnezeu, când voi trimite foamete în ţară, nu foamete de pâine, nici sete de apă, ci foame şi sete după auzirea cuvintelor Domnului.“ (Amos 8:11)

IDEI DE BAZĂ

Amos, al cărui nume înseamnă „povară“ sau „purtător de poveri“, a fost un cioban şi un culegător de smochine din Tecoa, care era localizată la 15 km sud de Ierusalim. El a profeţit pentru Regatul de Nord al lui Israel, dându-i-se un mesaj din partea lui Dumnezeu prin care erau condamnate popoarele care au păcătuit împotriva lui Dumnezeu şi care au nedreptăţit poporul Domnului. Amos începe prin a condamna Siria, Filistia, Tirul, Edomul, Amonul, Moabul, iar în cele din urmă Iuda - patria lui Amos. După aceea, Amos îi înfruntă pe israeliţii din nord în privinţa păcatelor lor, avertizându-i asupra iminentei judecăţi.

Israel a ajuns corupt politic şi spiritual datorită prosperităţii şi închinării la idoli. Bunăstarea a determinat ca poporul să devină mulţumit de sine în practicile religioase şi în asuprirea săracilor, până într-acolo încât să-i vândă în sclavie. Prosperitatea lor economică s-a datorat în parte succeselor militare din perioada de început a domniei regelui Ieroboam al II-lea. Idolatria se practica în toată ţara, inclusiv la Betel, care trebuia să fie centrul religios al națiunii.

Închinarea canaaniţilor la Baal a fost încorporată în închinarea lui Israel la Dumnezeu. Baal, nume care înseamnă „domn“ sau „soţ“, era numele dat în general dumnezeului canaanit al furtunii, Hadad. Acest dumnezeu era adesea reprezentat ca un taur, simbol al fertilităţii. Chipurile de tauri făcute de Ieroboam I la Dan şi Betel (vezi, 1 Împăraţi 12:28-33) au creat, mai mult ca sigur, ocazia amestecării închinării la Baal cu închinarea la Dumnezeu.

Se presupune că Amos a profeţit şi că a scris această carte între anii 793 î.Cr. şi 740 î.Cr., în timpul domniilor regelui Ieroboam al II-lea al lui Israel şi a regelui Ozia al lui Iuda.

ÎNTREBĂRI

1. Citiţi Amos 7:14-15. În ce fel a corespuns Amos pentru a fi profet? În ce fel corespund oamenii pentru a-L sluji pe Domnul astăzi?

2. Afirmaţia „Pentru trei nelegiuiri... ba pentru patru“, este menţionată de fiecare dată atunci când o naţiune este condamnată în cartea lui Amos. Ce anume dezvăluie afirmaţia aceasta cu privire la natura lui Dumnezeu?

3. Amos 3:10-15 arată că Israel devenise deosebit de prosper înainte şi în timpul anilor în care Amos a profeţit. Ce efect a avut prosperitatea asupra israeliţilor? (Amos 8:4-6).

4. Se aştepta Dumnezeu la mai mult din partea lui Israel decât din partea celorlalte popoare? Explicaţi răspunsul dat de dvs. (Amos 2:9-11).

5. Ce mijloc i-a arătat Dumnezeu lui Amos în capitolul 7 pentru a ilustra condiţia spirituală a lui Israel? Descrieţi mesajul adresat de Dumnezeu lui Israel făcând uz de acest mijloc.

6. Un coş plin cu fructe coapte era în mod obişnuit asociat cu bucuriile recoltei de vară. Totuşi, în acest caz, a fost o imagine a judecăţii (Amos 8:1-2). Cum a descris Amos felul de vieţuire al israeliţilor? Ce a arătat acest fel de vieţuire despre dorinţa lor de a-i sluji lui Dumnezeu? (Amos 8:4-6).

7. Cartea lui Amos se încheie cu o notă pozitivă (Amos 9:11-15). Ce nădejde i-a fost dată poporului? Ce nădejde căutăm noi când vedem judecata lui Dumnezeu din zilele noastre?

Concluzie

Dumnezeu să ne ajute să fim dornici de a părăsi confortul zonelor noastre şi de a împărtăşi mesajul Lui cu cei nemântuiţi înainte ca judecata lui Dumnezeu să vină peste ei. Poate că nu ne simţim apţi de a răspândi Cuvântul lui Dumnezeu, totuşi, putem să avem siguranţa că El va fi cu noi, întocmai cum a fost cu Amos.