VERSET DE MEMORAT: „Poporul a cârtit în gura mare împotriva Domnului, zicând că-i merge rău. Când a auzit Domnul, s-a mâniat. S-a aprins între ei focul Domnului şi a mistuit o parte din marginea taberei.“ (Numeri 11:1)
Textul din săptămâna aceasta se centrează în jurul a trei nemulţumiri. Nemulţumirea iscată în poporul Israel cu privire la mâncarea lor şi la dorul de carne; Moise şi-a vărsat focul înaintea lui Dumnezeu cu privire la cât de ostenit şi copleşit s-a simţit; iar Aaron şi Miriam erau iritaţi de conducerea lui Moise. Prin judecata Sa, Dumnezeu a stat împotriva a două nemulţumiri exprimate de Aaron şi de Miriam. Totuşi, drept răspuns la strigătele lui Moise, Dumnezeu i-a dat acestuia instrucţiuni în vederea constituirii unei structuri care a ajutat mult la reducerea stresului în actul de conducere, nu doar pentru Moise, ci, şi pentru liderii care, de asemenea, aveau să urmeze.
Copiii lui Israel nu au avut motive să fie nemulţumiţi. Dumnezeu a făcut multe minuni pentru ei, chiar în trecutul recent. Astfel, El i-a pedepsit pe egipteni cu zece plăgi groaznice, în timp ce pe israeliţi i-a protejat în ţinutul Gosen. După aceea, Dumnezeu i-a eliberat pe israeliţi din sclavie şi i-a călăuzit în drumul lor spre Ţara Făgăduită. De-a lungul călătoriei, El i-a trecut prin Marea Roşie ca pe uscat. Apoi, în timp ce egiptenii îi urmăreau cu înverşunare pe israeliţi, Dumnezeu a închis marea peste urmăritori.
În pustie, Dumnezeu le-a dat apă după cum era nevoie. Tot Dumnezeu a rezolvat şi problema hranei, dându-le zilnic mană la timp în vremea celor patruzeci de ani în care ei s-au trudit prin pustie. Şi totuşi, la momentul lecţiei de azi, vedem cum Israelul era nemulţumit, spunând că s-a scârbit de mană şi că dorea carne. Dumnezeu le-a dat şi carne, aşa după cum şi-au dorit, însă El a trimis şi pedeapsa odată cu carnea. Mulţi oameni din popor au căzut seceraţi de moarte în timp ce încă mai aveau carne în gură.
Moise a văzut lucrarea lui Dumnezeu în privinţa minunilor şi a eliberării poporului. Dumnezeu a acţionat întotdeauna la timp, însă nemulţumirile poporului au ajuns să-l istovească şi pe Moise. În îndurarea Sa, Dumnezeu i-a dat lui Moise 70 de bărbaţi, ca să îşi împartă responsabilităţile cu aceştia.
Miriam şi Aaron erau nemulţumiţi în privinţa căsătoriei lui Moise. Însă adevărata rădăcină a nemulţumirii, a fost gelozia pe autoritatea pe care o avea Moise. Judecata lui Dumnezeu a fost imediată şi evidentă, ceea ce i-au făcut pe Aaron şi Miriam să regrete faptul că au fost nemulţumiţi.
1. Care a fost de fapt scopul Copiilor lui Israel atunci când au cerut carne? (Numeri 11:4). Descrieţi întreaga purtare de grijă care deja le-a fost acordată.
Grupul dvs. de studenţi trebuie să tragă concluzia potrivit căreia Copiii lui Israel s-au concentrat asupra nevoilor lor. Poporul a avut hrană din cer. Hrana aceea era asigurată zilnic şi era o hrană uşor adaptabilă la felul în care putea să fie utilizată. Tocmai de aceea, nu era nevoie să fie depozitată sau conservată.
2. Numiţi cel puţin trei consecinţe care pot să ni se întâmple dacă ne concentrăm mai degrabă asupra a ceea ce nu avem decât asupra a ceea ce deja avem.
Răspunsurile clasei vor fi diferite, dar trebuie conturată ideea că, în situaţia în care concentarea noastră este numai asupra propriilor noastre dorinţe, atunci este posibil să ajungem a fi nemulţumiţi. Persistenţa într-o astfel de atitudine poate să ne provoace iritabilitate, nerăbdare şi chiar amărăciune. Clasa dvs. ar putea să prezinte alte rezultate dintr-o perspectivă centrată în jurul eu-lui, adică a propriei noastre persoane.
3. Este posibil să fie mult mai uşor a murmura şi a fi nemulţumiţi atunci când lucrurile nu merg în felul în care dorim. Totuşi, prin ce modalităţi am putea să menţinem o perspectivă corectă atunci când suntem confruntaţi cu împrejurări care pot să fie neplăcute?
Pe o tablă de scris alcătuiţi o listă cu sugestiile clasei, legate de modul în care putem să avem şi să păstrăm o atitudine de mulţumire. Este posibil ca remarcile şi comentariile astfel făcute să includă chiar şi o listă a binecuvântărilor păstrate pentru noi. Dacă începi să te plângi, opreşte-te şi în locul plângerii rosteşte cuvinte de mulţumire. Învaţă să apreciezi micile binecuvântări din viaţa ta.
4. De ce un credincios al Domnului, care murmură şi care este nemulţumit, ar fi ineficient în câştigarea de suflete pierdute pentru Cristos?
Discuţia clasei privind această chestiune trebuie să prezinte faptul că propria noastră bunătate nu este ceea ce îi va câştiga pe alţii pentru Cristos, ci, mai degrabă, bucuria şi pacea noastră. Indiferent de ceea ce un credincios, care se plânge, simte în interiorul său, respectivul nu radiază multă bucurie şi pace spre o lume pierdută.
5. Dumnezeu a răspuns la nemulţumirea lui Israel trimiţându-le prepeliţe care au zburat la aproximativ un metru faţă de pământ, de aceea au fost uşor de prins (Numeri 11:31). Scriptura este limpede când spune că fiecare a luat multe prepeliţe, din moment ce acei 10 omeri, la care se face referire în text, sunt echivalenţi cu 80 de baniţe (sau galoane), aproximativ un butoi şi jumătate sau şi mai exact, cu capacitatea de 347 de litri. Însă, Dumnezeu a trimis după aceea pedeapsa peste Israel (Numeri 11:31-33). Dumnezeu oare nu ne va pedepsi şi pe noi astăzi dacă poftim lucruri din lume? Cum ne va pedepsi Dumnezeu?
Dacă nu ne ţinem dorinţele sub controlul lui Dumnezeu, atunci ele ne vor duce în rătăcire. Psalmul 106:15 spune că Dumnezeu i-a dat lui Israel ceea ce a cerut, dar le-a trimis şi slăbiciune în suflet. Acelaşi lucru ar putea să ni se întâmple şi nouă. Alte posibile referinţe biblice includ: Luca 21:34; Coloseni 3:2 şi 1 Ioan 2:15.
6. Fragmentul biblic Numeri 11:10-15 reflectă frustrarea şi epuizarea lui Moise prin prisma responsabilităţilor în privinţa guvernării lui Israel. Credeţi că liderii bisericii noastre devin epuizaţi asemeni lui Moise? Dacă aşa este, atunci ce am putea să facem ca să îi ajutăm şi să prevenim o astfel de situaţie?
Conducătorii noştri de biserici sunt şi ei oameni şi sunt supuşi exact aceloraşi slăbiciuni şi sentimente întocmai ca Moise şi ca oricine altcineva. Sugestiile venite din partea clasei, legate de felul practic în care se poate acorda ajutor în acest caz, pot să includă: rugăciunea, faptul de a nu îi critica, faptul de a spune „Amin!“ când predică din Cuvânt, faptul de a face ceea ce ei ne cer şi de a participa la rugăciunile ţinute înaintea serviciilor divine.
7. Capitolul 12 ne vorbeşte despre o serie de acţiuni pe care Dumnezeu le-a întreprins atunci când Miriam şi Aaron şi-au manifestat nemulţumirea lor faţă de Moise. Folosindu-vă de versetele indicate mai jos, enumeraţi fiecare curs de acţiune întreprins de Însuşi Dumnezeu.
Cursul de acţiuni întreprins de Dumnezeu a fost următorul:
• Versetul 2: El a auzit ce au spus Aaron şi Miriam.
• Versetul 4: El s-a pronunţat imediat, dând direcţii precise.
• Versetul 5: El s-a pogorât în stâlpul de nor şi a stat la uşa Cortului Întâlnirii.
• Din nou versetul 5: Dumnezeu a chemat pe Aaron şi pe Miriam
• Versetele 6 – 8: Dumnezeu l-a apărat pe Moise şi i-a mustrat pe Aaron şi Miriam.
• Versetele 9 – 10: Dumnezeu a plecat din tabără. Faptul acesta a fost arătat prin norul care s-a depărtat de pe Cort.
• Din nou versetul 10: Dumnezeu a trimis pedeapsa şi Miriam s-a umplut de lepră.
8. De ce credeţi că Dumnezeu a fost atât de supărat pe Aaron şi pe Miriam? Ce aplicaţie poate să aibă mânia lui Dumnezeu în zilele noastre?
Dumnezeu era supărat fiindcă Moise era conducătorul pe care El l-a ordinat şi pe care l-a uns. Aaron şi Miriam au ştiut lucrul acesta. Dumnezeu s-ar fi aşteptat ca poporul Său să se supună şi să-l urmeze pe Moise. Faptul acesta a fost adevărat mai ales în privinţa lui Aaron şi Miriam, care, de asemenea, erau în poziţii de conducere, fiind însă subordonaţi lui Moise. Astăzi, conducătorii noştri sunt de asemenea ordinaţi şi unşi de Dumnezeu. El vrea ca fiecare dintre noi să îi respectăm pe conducători şi poziţiile lor de conducere. Totodată, trebuie menţionat că Dumnezeu se aşteaptă ca şi conducătorii, astfel aleşi, să îşi onoreze poziţia şi chemarea înaintea lui Dumnezeu. Discuţia clasei dvs. poate să includă modul prin care putem să ne arătăm respectul.
Chiar dacă Dumnezeu a răspuns imediat plângerii israeliţilor, El a dorit ca poporul să înţeleagă faptul că nemulţumirea le va aduce, în cele din urmă, probleme şi pedeapsă. Este trist, dar israeliţii nu şi-au învăţat lecţia atunci, întrucât Biblia ne vorbeşte de alte împrejurări în care poporul mai degrabă s-a plâns, în loc să aibă o atitudine de mulţumire. Care perspectivă o alegem noi pentru situaţiile cu care ne confruntăm astăzi?