MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI
Isaia 40:1 la 48:22
VERSET DE MEMORAT: „Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare.“ (Isaia 41:10)
IDEI DE BAZĂ
Trecând de la capitolul 39 la capitolul 40 al cărţii lui Isaia, tema se schimbă de la judecată la mântuire. Profetul Isaia a privit dincolo de nenorocirea prezentă a lui Israel şi dincolo de perspectiva captivităţii lui Iuda spre o zi viitoare a mântuirii.
Dumnezeu urma să scutească pe Iuda de ameninţarea asiriană de distrugere, iar mai târziu avea să-şi izbăvească poporul Său din robia babiloniană. Alături de atenţionarea poporului cu privire la iminenta judecată, Isaia le-a dat nădejde şi mângâiere. Isaia le-a prevestit vremea când Babilonul – un sistem lumesc rău din viitor – va fi nimicit.
Această secţiune a profeţiei lui Isaia (Isaia 40:1 – 48:22) este adeseori numită Cartea Consolării. Primele cuvinte ale capitolului 40, mângâiaţi, mângâiaţi, înseamnă atât „pocăinţă“, cât şi „mângâiere“, ceea ce arată că mângâierea vine după adevărata pocăinţă. Expresia pe poporul Meu face referire la poporul lui Dumnezeu care a avut o relaţie de legământ cu El. De asemenea, aceste capitole îl prezintă pe Slujitorul Ales al lui Dumnezeu, care va fi mijlocul de răscumpărare al lui Israel.
Unii se referă la această secţiune a cărţii Isaia ca fiind Noul Testament în miniatură, din moment ce începe cu expresia folosită de Ioan Botezătorul (Isaia 40:3), şi care conţine multe referinţe la Domnul Isus Cristos ca Mântuitor şi Împărat.
În cuprinsul acestor capitole, Isaia de asemenea a scos în relief măreţia lui Dumnezeu în contrast cu deşertăciunea idolilor păgâni. Remarcaţi cât de des Dumnezeu i-a spus poporului Său, Israel, „Nu te teme!“ şi cât de des El i-a asigurat de iertarea Sa şi de prezenţa Sa.
Mesajul de mângâiere al lui Dumnezeu din această secţiune nu a fost doar o îmbărbătare a poporului lui Israel în privinţa eliberării lor exterioare. Aceasta a fost o lucrare profundă interioară a lui Dumnezeu în inimile lor.
Nu este nicio surpriză că vreme de secole poporul lui Dumnezeu a revenit la aceste capitole pentru a găsi încurajare şi certitudine când se confrunta cu zile grele în viața lui. Cu privire la poporul Său Dumnezeu spune: „Nu te teme, căci Eu sunt cu tine!“ Dumnezeu ne încurajează şi pe noi să avem mângâiere în El.
SUGESTII PENTRU RĂSPUNSURILE LA ÎNTREBĂRI
1. Care este conceptul vostru cu privire la Dumnezeu când luaţi în considerare Isaia 40:12, 15 şi 22?
Aceste versete proclamă că Dumnezeu este Atotputernic. Scoateţi în evidenţă la clasa dvs. cum, cu toate acestea, El se îngrijeşte de fiecare dintre noi personal (vezi versetele 29-31). Autorul unei cântări a scris: „El este destul de mare să conducă universul, dar destul de mic să locuiască în inima mea.“1 Nimeni sau nimic nu poate să fie comparat cu Dumnezeu. Cel mai bun lucru pe care putem să-l facem este de a-l descrie pe Dumnezeu cu limbajul şi cunoştinele noastre limitate. Puneţi clasei dvs. următoarea întrebare: Cum am putea noi să limităm lucrarea divină în vieţile noastre subestimându-L? Un exemplu ar putea să fie, faptul că evităm a-i spune lui Dumnezeu detalii „nesemnificative“ pentru că subestimăm profunzimea grijii Sale privind vieţile noastre. Solicitaţi clasei dvs. să vină cu alte exemple.
2. Iuda se confrunta cu ameninţarea distrugerii din partea Asiriei, ceea ce constituia unul dintre numeroasele motive de teamă. Care era unul dintre motivele pentru care nu trebuia să-i fie teamă? (Isaia 41:10-14). Cum se aplică această făgăduinţă în cazul nostru?
Domnul i-a spus poporului lui Iuda că El va fi cu ei şi că îi va întări pentru a înfrunta orice ar fi venit. El i-a asigurat că El va merge înaintea lor şi că va interveni în numele lor.
Atunci când Dumnezeu face o promisiune, El o ţine. Nu trebuie să ne fie teamă de lume fiindcă îl reprezentăm pe El, întrucât prezenţa lui Dumnezeu este cu noi. El a stabilit o relaţie cu noi şi avem asigurarea lui Dumnezeu cu privire la întărire, ajutor şi biruinţă asupra păcatului şi a diavolului. Care sunt unele dintre făgăduinţele pe care Dumnezeu le-a dovedit a fi adevărate în cazul vostru, personal?
3. Isaia 42:1-4 face referire la Cristos, şi este citat şi confirmat în Matei 12:18-21. O parte a misiunii lui Cristos pe pământ a fost să demonstreze neprihănirea lui Dumnezeu şi să fie Lumină pentru toate neamurile (Isaia 42:6). Ce este neprihănirea şi cine trebuie să fie neprihănit?
Neprihănire înseamnă fapte corecte, atitudini corecte şi relaţii corecte, toate acestea fiind bazate pe o poziţie corectă cu Dumnezeu. Atunci când ne pocăim de păcatele noastre, Dumnezeu ne iartă şi îndepărtează păcatele noastre; El ne restaurează ca şi copiii ai Lui. El ne dă nu doar neprihănirea Lui, dar ne şi împuterniceşte pentru a demonstra şi altora acest lucru.
Toţi cei care au fost chemaţi de Dumnezeu pentru ca să fie slujitori ai Lui, au nevoie să facă dovada neprihănirii lui Dumnezeu şi să ducă Lumina Lui în lume. Făcând uz de definiţia de mai sus a neprihănirii, adresaţi clasei dvs. următoarea întrebare: Care sunt unele dintre modalităţile specifice prin care noi putem să demonstrăm această neprihănire?
4. În ciuda păcatului intenţionat al lui Israel comis împotriva lui Dumnezeu şi a respingerii Lui ca Împărat legitm, ce a spus El că era pentru ei? (Isaia 43:3,14). Ce nu a reuşit Israel să înfăptuiască? (Isaia 43:22).
Dumnezeu a spus că El este Mântuitorul şi Răscumpărătorul lor. Israel nu a reuşit să-l cheme pe Dumnezeu.
Solicitaţi exemple studenţilor dvs. despre felul în care acea nereuşită se repetă astăzi. Scoateţi în evidenţă că, atunci când a fost proclamat mesajul mântuirii, adeseori părea că poporul ignora şi refuza să-l accepte pe Cristos ca Răscumpărător şi Prieten al lor.
5. Poporul Israel era martor al faptului că nu există niciun alt dumnezeu în afară de Dumnezeul Cerurilor (Isaia 44:6). Cum a descoperit profetul nebunia deplină a idolatriei păgâne, la care a aderat si Israelul? (Isaia 44:9-20)
Printr-o expunere puternică a idolatriei, chipurile cioplite (idolii sculptaţi) sunt numiţi „deşertăciuni“ (nimic). „Cele mai frumoase lucrări“ se referă la împodobirea idolilor cu aur, argint şi pietre scumpe. Profetul a anunţat că idolii înşişi erau proprii lor martori. Idolii au mărturisit împotriva lor însăşi că nu pot să vadă, nici să cunoască. De aceea, aceste obiecte neînsufleţite nu foloseau la nimic. Isaia i-a certat pe meşteşugari pentru proiectarea şi realizarea acestor idoli. Isaia a demascat eşecul idolatriei şi i-a criticat pe cei care se închinau la idoli.
6. Ce anume a accentuat profetul în versetele 20-22 ale capitolului 45?
Accentul profetului a fost pus pe mântuire. Idolii nu aveau cum să îi mântuiască, în plus ei aveau nevoie de ceva mai mult decât de biruinţă împotriva ţărilor duşmane. Dumnezeu este Mântuitorul (v.21) şi El oferă mântuire întregii lumi (v.22). Multora li s-a adus Lumina mântuirii din aceste versete, inclusiv marelui predicator Charles Haddon Spurgeon, pe când era un tinerel care îl căuta pe Domnul.
7. Isaia a prezis că Babilonul nu va arăta milă faţă de evrei, şi că va fi judecat în consecinţă. Babilonul ca ţară avea să se laude zicând că în veci avea să fie împărăteasă. Dar într-o clipă, judecata pentru păcatele sale avea să o ajungă din urmă. La cine avea să caute sfat poporul din Babilon ca să fie pregătit la distrugerea ţării? (Isaia 47:12-15)
Poporul din Babilon ar fi căutat sfat şi ajutor la astrologi, la privitorii de stele şi la ghicitori. Oricum, idoli precum cei de lemn sau aur, nu aveau cum să-i izbăvească. De ce să te bizui pe cei neputincioşi şi neajutoraţi? Scoateţi în evidenţă la clasa dvs. faptul că, din cauza originii păgâne a astrologiei, este evident că practicile şi conceptele acesteia nu au loc în vieţile creştinilor. De aceea este imperativ a se ajunge la credinţa personală în Dumnezeul Cerurilor, care şi-a dovedit puterea în creaţie şi de-a lungul istoriei.
Astăzi, unde se duc oamenii pentru a fi sfătuiţi? Unde ar trebui să meargă creştinii? Trebuie arătat că avem nevoie să fim sârguincioşi în a căuta călăuzirea şi sfatul lui Dumnezeu. Aţi putea să le solicitaţi membrilor clasei dvs. să împărtăşească relatări ale modului în care ei au obţinut călăuzirea lui Dumnezeu în trecut.
8. Poporul lui Iuda şi poporul lui Israel au ajuns să se simtă bine şi să se complacă în starea lor de îndărătnicie. Capitolul 48 este un pretext ca ei să-şi considere destinul prin prisma intervenţiilor trecute ale lui Dumnezeu în numele lor. Dumnezeu i-a trecut prin cuptor pentru ca să-i curăţească şi să-i pregătească pentru lucrarea lor viitoare (Isaia 48:10). Astăzi, care sunt simptomele delăsării în umblarea spirituală a unei persoane?
Ar fi interesant a se alcătui o listă a „simptomelor“ pe o tablă. Este posibil ca sugestiile studenţilor dvs. să includă: frecvenţa sporadică la biserică, timp puţin alocat sau chiar deloc rugăciunii, nemulţumirea, creşterea numărului activităţilor care nu au de-a face cu biserica sau cu viaţa spirituală, duhul de critică. După ce aţi alcătuit lista, întrebaţi-i pe studenţii dvs. ce putem să facem pentru a combate sau a corecta delăsarea în vieţile noastre spirituale.
Astăzi, unii oameni se simt în siguranţă pentru că se duc la biserică, pentru că trăiesc într-o casă creştină, sau pentru că sunt cetăţeni ai unei ţări creştine. Însă toate aceste lucruri nu ne oferă o relaţie cu Dumnezeu. Trebuie să credem în El personal, din toată inima noastră.
Concluzie
Aceste capitole detaliază inutilitatea răutăţii şi închinării la idoli şi explică, de asemenea, pacea pe care Dumnezeu o dă tuturor celor care îl urmează pe El. Astăzi, asemenea oamenilor din vremea lui Isaia, trebuie să facem o alegere dacă îl urmăm sau nu pe Dumnezeu şi dacă vrem sau nu să avem pacea Sa.
1 “How Big Is God” by Stuart Hamblen. Copyright 1959 by Hamblen Music Company.
(„Ce Mare Este Dumnezeu“ de Stuart Hamblen. Drept de autor 1959 deţinut de Compania de Muzică Hamblen)