MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI
Amos 1:1 la 9:15
VERSET DE MEMORAT: „Iată, vin zile, zice Domnul Dumnezeu, când voi trimite foamete în ţară, nu foamete de pâine, nici sete de apă, ci foame şi sete după auzirea cuvintelor Domnului.“ (Amos 8:11)
IDEI DE BAZĂ
Amos, al cărui nume înseamnă „povară“ sau „purtător de poveri“, a fost un cioban şi un culegător de smochine din Tecoa, care era localizată la 15 km sud de Ierusalim. El a profeţit pentru Regatul de Nord al lui Israel, dându-i-se un mesaj din partea lui Dumnezeu prin care erau condamnate popoarele care au păcătuit împotriva lui Dumnezeu şi care au nedreptăţit poporul Domnului. Amos începe prin a condamna Siria, Filistia, Tirul, Edomul, Amonul, Moabul, iar în cele din urmă Iuda - patria lui Amos. După aceea, Amos îi înfruntă pe israeliţii din nord în privinţa păcatelor lor, avertizându-i asupra iminentei judecăţi.
Israel a ajuns corupt politic şi spiritual datorită prosperităţii şi închinării la idoli. Bunăstarea a determinat ca poporul să devină mulţumit de sine în practicile religioase şi în asuprirea săracilor, până într-acolo încât să-i vândă în sclavie. Prosperitatea lor economică s-a datorat în parte succeselor militare din perioada de început a domniei regelui Ieroboam al II-lea. Idolatria se practica în toată ţara, inclusiv la Betel, care trebuia să fie centrul religios al națiunii.
Închinarea canaaniţilor la Baal a fost încorporată în închinarea lui Israel la Dumnezeu. Baal, nume care înseamnă „domn“ sau „soţ“, era numele dat în general dumnezeului canaanit al furtunii, Hadad. Acest dumnezeu era adesea reprezentat ca un taur, simbol al fertilităţii. Chipurile de tauri făcute de Ieroboam I la Dan şi Betel (vezi, 1 Împăraţi 12:28-33) au creat, mai mult ca sigur, ocazia amestecării închinării la Baal cu închinarea la Dumnezeu.
Se presupune că Amos a profeţit şi că a scris această carte între anii 793 î.Cr. şi 740 î.Cr., în timpul domniilor regelui Ieroboam al II-lea al lui Israel şi a regelui Ozia al lui Iuda.
SUGESTII PENTRU RĂSPUNSURILE LA ÎNTREBĂRI
1. Citiţi Amos 7:14-15. În ce fel a corespuns Amos pentru a fi profet? În ce fel corespund oamenii pentru a-L sluji pe Domnul astăzi?
Domnul l-a chemat pe Amos în slujba de profet şi i-a încredinţat un mesaj pentru a-l transmite poporului. Amos nu a fost educat pentru a deveni profet, nici nu a provenit dintr-o familie de profeţi. Amos avea ocupaţia de fermier.
Un adevărat slujitor al Domnului corespunde în acelaşi fel în care a corespuns şi Amos. Dumnezeu ne cheamă în arii specifice de slujire, iar după aceea ajungem să ne autocalificăm prin ascultarea de Cuvântul Lui.
Discuţia la clasă trebuie să evidenţieze faptul că nicio pregătire religioasă nu poate califica o persoană care nu a fost chemată de Dumnezeu. Odată ce suntem chemați, trebuie să primim și să menținem tot ce are Dumnezeu pentru noi.
2. Afirmaţia „Pentru trei nelegiuiri... ba pentru patru“, este menţionată de fiecare dată atunci când o naţiune este condamnată în cartea lui Amos. Ce anume dezvăluie afirmaţia aceasta cu privire la natura lui Dumnezeu?
Afirmaţia dezvăluie răbdarea şi îndelunga răbdare a lui Dumnezeu faţă de păcătoşi. Nu pentru o singură nelegiuire a rostit Dumnezeu judecată asupra acestor naţiuni, ci din cauza istoriei repetate a păcatului şi a lipsei de pocăinţă arunci când pocăinţa era posibilă. De asemenea, discuţia la clasă trebuie să evidenţieze faptul că, în timp ce Dumnezeu este răbdător, toate păcatele – chiar dacă este vorba doar de un singur păcat – vor fi judecate dacă nu apare pocăinţa faţă de păcatul sau păcatele respective.
3. Amos 3:10-15 arată că Israel devenise deosebit de prosper înainte şi în timpul anilor în care Amos a profeţit. Ce efect a avut prosperitatea asupra israeliţilor? (Amos 8:4-6).
Poporul a devenit mulţumit de sine şi îi asuprea pe cei săraci, chiar vânzându-i în sclavie. Poporul nu l-a mai slujit pe Dumnezeu şi a început închinarea la idoli într-un efort pervers de a-şi extinde prosperitatea. Solicitaţi studenţilor dvs. să dea exemple ale modalităţilor prin care prosperitatea poate să aibă impact negativ asupra creştinilor de azi.
4. Se aştepta Dumnezeu la mai mult din partea lui Israel decât din partea celorlalte popoare? Explicaţi răspunsul dat de dvs. (Amos 2:9-11).
Da. Dumnezeu a înfăptuit minuni nemaipomenite pentru Israel. Profeţii au provocat încontinuu poporul în sensul de a-i aduce aminte de lucrările Lui măreţe. Este uimitor să citeşti o listă precum aceasta din Amos 2:9-11 şi să constaţi uitarea poporului. Credincioşia lui Dumnezeu ar fi trebuit mai degrabă să determine poporul să-l slujească pe Dumnezeu cu ascultare deplină. Celelalte popoare nu s-au bucurat de beneficiile directe de care s-a bucurat Israel.
Întrebaţi-i pe studenţii dvs. dacă Dumnezeu se aşteaptă la mai mult din partea celor care au fost convertiţi prin Evanghelie. Dacă da, atunci de ce?
5. Ce mijloc i-a arătat Dumnezeu lui Amos în capitolul 7 pentru a ilustra condiţia spirituală a lui Israel? Descrieţi mesajul adresat de Dumnezeu lui Israel făcând uz de acest mijloc.
Dumnezeu i-a arătat lui Amos o cumpănă (un fir cu plumb), care este un mijloc sau un instrument folosit pentru a se avea asigurarea că un zid este perpendicular. Un zid care nu este construit drept (ieşit în afara firului cu plumb) face ca orice altceva, care se va alinia la zidul respectiv, să fie în afară, iar în final structura se poate prăbuşi. Dumnezeu a dorit ca poporul lui să fie corect faţă de El. Cuvântul lui Dumnezeu este firul cu plumb care ne ajută să stăm drept şi să rămânem în adevăr. Îndrumaţi-vă studenţii să înţeleagă cum Cuvântul lui Dumnezeu, care este firul cu plumb, arată că păcatul este un lucru strâmb.
6. Un coş plin cu fructe coapte era în mod obişnuit asociat cu bucuriile recoltei de vară. Totuşi, în acest caz, a fost o imagine a judecăţii (Amos 8:1-2). Cum a descris Amos felul de vieţuire al israeliţilor? Ce a arătat acest fel de vieţuire despre dorinţa lor de a-i sluji lui Dumnezeu? (Amos 8:4-6).
Oamenii nu puteau să aştepte ca sărbătorile religioase şi sabatele să se încheie, iar după aceea să revină pentru a face bani. Interesul lor era să se îmbogăţească şi să profite în dauna săracilor. Ei nu au avut nicio dorinţă sinceră de a-i sluji lui Dumnezeu.
Îndrumaţi-vă clasa într-o discuţie legată de diferenţa dintre o viaţă clădită în jurul valorilor lumii şi o viaţă clădită în jurul valorilor de a-i sluji lui Dumnezeu. Întrebaţi-i dacă cele două vieţi sunt compatibile. Poate că doriţi să aduceţi completări cu o discuţie legată de modul în care gestionăm corect slujbele în care suntem angajaţi şi/sau activităţile extraprofesionale în conexie cu slujirea noastră creştină.
7. Cartea lui Amos se încheie cu o notă pozitivă (Amos 9:11-15). Ce nădejde i-a fost dată poporului? Ce nădejde căutăm noi când vedem judecata lui Dumnezeu din zilele noastre?
Poporului Israel i s-a dat o făgăduinţă şi-anume că vor fi aduşi înapoi din robie, cetăţile lor pustiite vor fi reclădite, iar ei se vor aşeza înapoi în ţara lor şi nu vor mai fi alungaţi vreodată. Întrebaţi-i pe studenţii dvs. dacă pot să vadă împlinirea vreunei făgăduinţe dintre acestea în ţara lui Israel din zilele noastre? Cereţi-le să îşi explice răspunsurile.
După cum a fost profeţit, trăim vremuri primejdioase. Totuşi, ştim că Domnul va reveni în curând pentru a-i lua la Sine pe cei care sunt gata de a fi cu El pentru totdeauna - ce nădejde extraordinară!
Concluzie
Dumnezeu să ne ajute să fim dornici de a părăsi confortul zonelor noastre şi de a împărtăşi mesajul Lui cu cei nemântuiţi înainte ca judecata lui Dumnezeu să vină peste ei. Poate că nu ne simţim apţi de a răspândi Cuvântul lui Dumnezeu, totuşi, putem să avem siguranţa că El va fi cu noi, întocmai cum a fost cu Amos.