MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI
Osea 1:1 la 7:16
VERSET DE MEMORAT: „Poporul Meu piere din lipsă de cunoştinţă. Fiindcă ai lepădat cunoştinţa, şi Eu te voi lepăda şi nu-Mi vei mai fi preot. Fiindcă ai uitat Legea Dumnezeului tău, voi uita şi Eu pe copiii tăi!“ (Osea 4:6)
IDEI DE BAZĂ
Osea a fost un profet al Regatului de Nord al lui Israel între anii 760 î.Cr. şi 715 î.Cr. În timp ce contemporanii lui, Mica şi Isaia, au dus mesajele lor naţiunii lui Iuda, Osea (al cărui nume înseamnă „mântuire“) a profeţit judecata care urma să vină peste Israel din cauza idolatriei acestuia. Ultimii şase regi ai lui Israel au fost corupţi în mod deosebit, iar sub domnia lui Ieroboam al II-lea, ţara a prosperat din punct de vedere material, însă a decăzut din punct de vedere moral. Osea a văzut căderea lui Israel sub Asiria în anul 722 î.Cr.
Însărcinarea lui Osea a fost de a-i arăta poporului idolatru al lui Israel cum fusese necredincios lui Dumnezeu. Osea a trebuit să împlinească această sarcină căsătorindu-se cu Gomer, o femeie care avea să fie infidelă (capitolul 1). Mai târziu, Osea avea să-şi răscumpere soţia din prostituţie şi din sclavie şi să o accepte din nou în propria lui casă (capitolul 3). Această „parabolă vie“ (povestire alegorică având conţinut religios şi/sau moral – n. trad.) a fost încorporată în profeţiile sale pentru a arăta faptul că, deşi judecata venea peste Israel, Dumnezeu a dorit să-şi repună poporul Său într-o relaţie corectă cu El.
De-a lungul istoriei Copiilor lui Israel, Dumnezeu a demonstrat întregii omeniri cât de departe merge El pentru a îngriji sau a restabili legământul Lui cu poporul Său ales. De nenumărate ori, Israeliţii au încălcat legămintele şi făgăduinţele lor şi totuşi, Dumnezeu i-a chemat încontinuu înapoi de partea Sa prin vocea profeţilor Lui şi prin faptul că a permis apariţia de împrejurări dureroase în calea lor.
Mesajul lui Osea încă se aplică şi astăzi, pentru că arată dragostea lui Dumnezeu faţă de toţi oamenii. Iubirea Lui îi include pe cei care au comis adulter spiritual, iar El îi cheamă înapoi la El. Dumnezeu a plătit preţul libertăţii lor. Chiar dacă faptele comiterii păcatului sunt atât de respingătoare şi revoltătoare, încât cu greu şi-ar putea imagina cineva de ce ar dori Dumnezeu ca cel care a căzut în păcat să se mai întoarcă, totuşi dragostea şi iertarea Lui se extind.
SUGESTII PENTRU RĂSPUNSURILE LA ÎNTREBĂRI
1. Cartea lui Osea începe cu faptul că Dumnezeu îi cere profetului Osea să facă un lucru greu. Profetul urma să se căsătorească cu o femeie despre care ştia că avea să fie infidelă. Este greu să-ţi imaginezi gândurile şi sentimentele lui Osea când a primit o astfel de poruncă, dar el a fost ascultător de Domnul şi s-a căsătorit cu Gomer (Osea 1:3). Care sunt câteva dintre modalităţile prin care oamenii reacţionează când Dumnezeu le cere să înfăptuiască ceva greu sau foarte dureros pentru ca alţii să poată să beneficieze?
Solicitaţi-le studenţilor dvs. să alcătuiască o listă a posibilelor reacţii. Ideile pot să includă: acordul, scuzele, fuga de cererea lui Dumnezeu, sugerarea unei alternative, prezentarea motivelor de ce nu poţi, cererea unei confirmări.
Trebuie arătat faptul că modalităţile lui Dumnezeu sunt superioare modalităţilor noastre, iar planurile Sale implică uneori durere personală pentru înfăptuirea unui bine cu mult mai mare. Nu putem să trecem uşor printr-o situaţie dureroasă, dar asemeni lui Isus în Ghetsimani, putem să învăţăm să ne rugăm: „Totuşi facă-se nu voia Mea, ci a Ta.“
2. Gomer a născut trei copii, iar sub îndrumarea lui Dumnezeu, Osea i-a numit pe aceşti copii Izreel, Lo-Ruhama şi Lo-Ami (Osea 1:4-9). Care era semnificaţia acestor nume profetice?
Prin intermediul numelor copiilor născuţi de Gomer, Dumnezeu arăta că judecata Lui avea să cadă peste naţiunea lui Israel. Împăratul Iehu l-a masacrat pe împăratul Ahab şi pe familia acestuia în Valea lui Izreel (2 Împ. 10:1- 11), astfel Osea vestea judecata lui Dumnezeu peste dinastia lui Iehu. Regatul lui avea să se încheie în Valea Izreel, chiar în locul în care familia lui Ahab a fost masacrată. Termenul „Lo“ este un prefix negativ, astfel că Lo-Ruhama înseamnă „fără milă“, iar Lo-Ami înseamnă „nu este poporul meu“.
3. În Osea 2:5-8, Dumnezeu a arătat că naţiunea lui Israel a crezut greşit că binecuvântările ei materiale (hrana, ocrotirea, îmbrăcămintea) proveneau de la dumnezeii falşi (în mod specific de la Baal, dumnezeul naturii). Poporul era ignorant de faptul că Dumnezeul Cerurilor era adevăratul Autor al acestor daruri. Astăzi, oamenii nu diferă deloc. Cui sau la ce dau astăzi oamenii credit pentru prosperitatea lor?
Fără a-l recunoaşte pe Dumnezeu, unii oameni dau credit prosperităţii lor muncii intense, educaţiei, norocului, buna gestionare a banilor sau consilierilor financiari corecţi. Discutaţi cum concentrarea trebuie să fie pe Dumnezeu care este Dătătorul tuturor binecuvântărilor şi abilităţilor. Care poate să fie rezultatul final al eşuării de a-l recunoaşte în mod corespunzător pe Dumnezeu pentru binecuvântări şi abilităţi?
4. Dumnezeu este atât Dumnezeul judecăţii cât şi al îndurării. Capitolele 1 şi 2 ale cărţii lui Osea încep cu rostirea judecăţii lui Dumnezeu asupra lui Israel, însă ambele capitole se încheie cu o promisiune de restaurare şi cu mila lui Dumnezeu (Osea 1:10-11; 2:14-23). Ce judecată va veni peste oamenii din ziua de azi care nu vor lua seama la instrucţiunile lui Dumnezeu? Daţi un exemplu al felului în care mila lui Dumnezeu este demonstrată în vremea noastră.
Moartea veşnică este judecata finală a celor care refuză planul lui Dumnezeu de mântuire. Uneori, Dumnezeu poate să permită dificultăţi precum strâmtorări financiare, boli, dezastre naturale. Toate acestea sunt, de fapt, îndurarea lui Dumnezeu în acţiune, întrucât scopul Lui este de a-i împinge pe oameni spre pocăinţă.
Solicitaţi-i clasei dvs. să-şi împărtăşească exemplele lor legate de modul în care Dumnezeu şi-a demonstrat mila, şi fiţi pregătit să împărtăşiţi propriul dvs. exemplu.
5. Dumnezeu i-a poruncit lui Osea să facă ceva extraordinar – în loc să divorţeze de Gomer, Osea trebuia să îşi răscumpere soţia, care nu s-a pocăit şi care trăia în adulter, urmând să o aducă acasă. Dragostea lui Dumnezeu a fost ilustrată prin căsătoria zbuciumată a lui Osea. Cât de mult a mers Dumnezeu pentru ca să ne arate măreaţa Sa dragoste?
Prin moartea Fiului Său de pe Cruce, Dumnezeu a făcut demonstraţia unei dragoste remarcabile, măreţe, de sacrificiu. „Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea că El Şi-a dat viaţa pentru noi...“ (1 Ioan 3:16). Chiar dacă a fost persecutat şi batjocorit, Isus Cristos s-a oferit El însuşi, de bună voie, ca jertfă pentru păcatele noastre. Când ne concentrăm minţile şi inimile la Calvar, dragostea lui Dumnezeu ar trebui să ne înduioşeze inimile.
6. După enumerarea păcatelor naţiunii lui Israel (Osea 4:1-3), Domnul i-a sfătuit pe oameni să nu caute pe altcineva pe care să arunce vina (Osea 4:4). De ce credeţi că oamenii aruncă adeseori vina pe alţii, atunci când se confruntă cu propria lor vină sau cu propriile lor păcate?
Uneori oamenii aruncă vina pe alţii pentru că doresc să evite pedeapsa pentru propriile lor infracţiuni. Uneori aruncă vina pe alţii pentru că doresc să evite a se gândi şi a trata cu propria lor vinovăţie sau cu propriile lor păcate.
Care sunt câteva dintre beneficiile „admiterii“ vinei sau păcatelor? Discuţia la clasă trebuie să ţintească faptul de a avea conştiinţa lipsită de vinovăție, apoi faptul de a avea respect faţă de semeni, o bună mărturie înaintea altora, precum şi certitudinea eternităţii.
7. Pentru că Efraim a fost cel mai puternic dintre toate cele zece triburi ale Regatului de Nord, Osea a folosit numele lui Efraim ca sinonim pentru Israel. Osea a profeţit că Efraim sau Israel, va refuza să se pocăiască şi va pieri din cauza mândriei (Osea 5:3-5). De ce mândria face ca pocăinţa să fie dificil de realizat?
Pentru a ne pocăi, prima dată trebuie să admitem că mergem pe o direcţie greşită. Totuşi, mândria nu ne lasă să ne recunoaştem păcatul şi nevoia noastră pentru ajutorul şi iertarea lui Dumnezeu. Mândria ne face să ne împietrim inimile şi să ne insensibilizăm conştiinţa până la punctul la care nu mai simţim nevoia de pocăinţă.
8. Care sunt cele trei imagini vizuale pe care le foloseşte Dumnezeu ca să descrie naţiunea lui Israel? (Osea 2:2; 5:13; 7:16). Ce imagini sau ce metafore ar putea să descrie relaţiile oamenilor cu Dumnezeu în zilele noastre?
Israel este comparat cu o soţie necredincioasă (Osea 2:2), cu o persoană bolnavă (Osea 5:13) şi cu un arc înşelător (Osea 7:16).
Iată câteva posibile metafore pe care puteţi să le menţionaţi ca răspuns la cea de a doua întrebare, dacă studenţii dvs. au nevoie de ajutor pentru a începe: un copac, un titirez, un copil, un călător, o găleată găurită sau o lumânare.
9. Osea a folosit câteva metafore vizuale pentru a-l descrie pe Dumnezeu ca pe un tată (Osea 2:1-5); ca pe o molie (Osea 5:12); şi ca pe o ploaie (Osea 6:3). Ce imagine ai folosi tu pentru a-l descrie pe Dumnezeu? De ce?
Posibile imagini sau metafore pentru Dumnezeu ar putea să fie: apa, focul, o stâncă, lumina, soarele, un mire, un olar sau un împărat. Explicaţi-le studenţilor dvs. că aceste imagini sunt pentru noi doar nişte unelte pe care le folosim pentru a începe să înţelegem slava şi măreţia lui Dumnezeu.
Concluzie
Prin intermediul profetului Osea, Dumnezeu a folosit obiecte şi evenimente din viaţa de zi cu zi pentru ca să comunice cu naţiunea lui Israel şi cu toţi oamenii care vor auzi sau care vor citi profeţia lui Osea. Trăindu-ne viaţa noastră „obişnuită“ şi păstrându-ne inimile deschise înaintea Domnului, El însuşi ni se va descoperi. Atunci vom ajunge „să cunoaştem, să căutăm să cunoaştem pe Domnul!“ (Osea 6:3).