MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI
Deuteronom 6:1 – 8:20
VERSET DE MEMORAT: „Să ştii dar că Domnul, Dumnezeul tău, este singurul Dumnezeu. El este un Dumnezeu credincios şi Îşi ţine legământul şi îndurarea până la al miilea neam de oameni faţă de cei ce-L iubesc şi păzesc poruncile Lui.“ (Deuteronom 7:9)
IDEI DE BAZĂ
Moise i-a dat lui Israel, pentru a doua oară, cele Zece Porunci şi a învăţat întreg poporul tot ceea ce Dumnezeu i-a poruncit să îi înveţe. Dacă Israel ar fi fost supus lui Dumnezeu, i-ar fi cucerit pe duşmani, ar fi stăpânit Ţara Făgăduită şi s-ar fi bucurat de o viaţă lungă în binecuvântările lui Dumnezeu. Oricum, Dumnezeu a ştiut pericolele pe care Israel urma să le înfrunte pe când avea să ajungă în ţara prosperităţii. Acum, urma ca Dumnezeu să le dea israeliţilor mari binecuvântări, însă Dumnezeu mai ştia că gândurile poporului puteau, şi uşor şi în mare măsură, să fie captivate de acele binecuvântări – case, vii, măslini, etc. – încât, mai devreme sau mai târziu, L-ar fi uitat pe Domnul.
Moise, de asemenea, cunoştea şi el acest risc al prosperităţii şi de aceea l-a însărcinat pe Israel să fie sârguincios în a continua slujirea faţă de Dumnezeu după ce aveau să ajungă în Canaan. Moise le-a reamintit că există un singur Dumnezeu şi că prima lor datorie era de a-L iubi din toată inima. Moise i-a avertizat şi cu privire la principalele lucruri care ar fi putut să le ruineze religia – faptul de a-L uita pe Domnul, care i-a scos din Ţara Egiptului, abuzul de bunăstare şi tendinţa spre idolatrie.
Una dintre cele mai mari provocări pentru Israel a fost aceea de a transmite moştenirea lor, împreună cu înţelegerea poruncilor date de Dumnezeu, copiilor şi nepoţilor lor. Dumnezeu le-a arătat clar modalitatea prin care acest lucru urma să fie realizat, şi-anume: prin învăţare, prin înlăturarea locuitorilor din ţară şi prin repetarea a tot ceea ce Dumnezeu a făcut. Istoria lor a fost o istorie glorioasă, miraculoasă, a dragostei şi îndurării lui Dumnezeu, o istorie a marilor eliberări şi a grijei divine. Faptul de a-i învăţa pe copiii lor avea să îi ajute pe aceştia să îşi amintească de măreţele lucrări şi de credincioşia lui Dumnezeu.
Moise deja a scos în relief marea dragoste a lui Dumnezeu faţă de Israel şi importanţa dragostei lui Israel faţă de Dumnezeu. Moise le-a reamintit că toate binecuvântările, de care au beneficiat direct, au venit de la Domnul, datorită legământului pe care El l-a încheiat cu părinţii lor: Avraam, Isaac şi Iacov.
ÎNTREBĂRI
1. Care este prima dintre porunci? (Deut. 6:4-5). Este cu putinţă a i se porunci unei persoane să iubească? Explicaţi răspunsul dvs.
2. Moise i-a dat poporului Israel direcţii specifice cu privire la a-i învăţa cu mare sârguinţă pe copiii lor poruncile lui Dumnezeu (Deut. 6:7-9). Enumeraţi şase acţiuni pe care Moise le-a transmis poporului, astfel încât acesta (adică, poporul – nota trad.) trebuia să le întreprindă. După aceea, daţi un exemplu prin care trei dintre aceste acţiuni pot să fie transpuse în familiile zilelor noastre.
3. O înţelegere literară a referinţei biblice cuprinsă în Deuteronom 6:8, i-a adus pe mulţi în situaţia de a fixa copii ale versetelor de la 4 la 9 pe frunte, pe mâini sau pe stâlpii uşilor. Care a fost de fapt intenţia lui Moise? Cum se raportează azi această intenţie la noi?
4. Ce paşi putem noi să întreprindem astăzi, la rândul nostru, pentru a transmite consemnările istorice ale Cuvântului lui Dumnezeu următoarei generaţii?
5. Dumnezeu ştia de ispitele cu care Israel avea să se confrunte în Ţara Făgăduită, iar poruncile pe care El le-a dat poporului Israel erau date pentru protecţia lor (Deuteronom 7:2, 3, 5, 25). Numiţi două din poruncile pe care Dumnezeu ni le-a dat, porunci care pot să aibă drept rezultat protecţia noastră spirituală în vremurile de acum.
6. Care a fost totuşi principalul motiv care avea să-L determine pe Dumnezeu să afirme că locuitorii ţării Canaan trebuie să fie distruşi? (Deuteronom 7:4).
7. Amintiţi trei dintre binecuvântările lui Dumnezeu, promise poporului Israel, dacă poporul urma să fie ascultător de El (Deuteronom 7:13-24).
8. Capitolul 8 conţine multiple avertismente date poporului Israel cu scopul ca acesta să îşi amintească de Dumnezeu. De ce credeţi că au fost necesare atât de multe avertismente? Credeţi că oamenii au astăzi nevoie de mai puţine sau de mai multe avertismente? De ce?
9. Câteva teme se repetă de-a lungul acestor trei capitole ale cărţii Deuteronom. Remarcaţi două dintre acestea şi spuneţi cum îşi găsesc aplicare în ziua de azi.
CONCLUZIE
Dragostea pentru Dumnezeu este cea dintâi şi cea mai mare poruncă dintre toate şi reprezintă sumarul tuturor poruncilor. Dragostea noastră pentru El trebuie să fie o dragoste puternică. Trebuie să-L iubim în cel mai înalt grad, cu toată fiinţa noastră. El, care pentru noi înseamnă totul, trebuie să aibă totul de la noi. Faptul de a-L iubi pe Dumnezeu în felul acesta, va produce atât odihnă, cât şi mulţumire sufletului nostru. Dacă ne vom supune şi dacă vom umbla în calea cea bună a lui Dumnezeu, atunci vom avea parte de beneficiile şi binecuvântările Sale.