MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI
Deuteronom 29:1 – 31:30
VERSET DE MEMORAT: „Întăriţi-vă şi îmbărbătaţi-vă! Nu vă temeţi şi nu vă înspăimântaţi de ei, căci Domnul, Dumnezeul tău, va merge El însuşi cu tine, nu te va părăsi şi nu te va lăsa.“ (Deuteronom 31:6)
IDEI DE BAZĂ
Moise s-a adresat poporului făcând, de această dată, referire directă la Legământul dintre Dumnezeu şi Copiii lui Israel, legământ încheiat cu 40 de ani mai devreme la Muntele Sinai. Deşi legământul era vast, putea fi rezumat la promisiunea lui Dumnezeu de a-i binecuvânta pe Copiii lui Israel şi de a face din ei o naţiune măreaţă, cu condiţia ca Israel să-L fi cinstit şi iubit pe Dumnezeu şi să-I fi fost supus.
Moise a recapitulat felul în care Dumnezeu deja l-a binecuvântat şi l-a protejat pe poporul Israel, dar a făcut şi remarca potrivit căreia Copiii lui Israel s-au abătut de la Domnul şi nu şi-au ţinut partea lor de Legământ. Moise a avertizat poporul că nu le va fi bine dacă urma să continue a călca poruncile lui Dumnezeu. Totuşi, el le-a dat asigurări că Dumnezeu aştepta să îi primească, urmând să le restaureze binecuvântările, dacă s-ar fi întors la Domnul.
Apoi, Moise a venit înaintea Copiilor lui Israel cu o provocare. El le-a spus că au avut de ales între bine şi rău, între viaţă şi moarte. Ca urmare, ei au trebuit să se decidă, fie să-L iubească şi să-L slujească pe Dumnezeu, fie să ajungă în situaţia groaznică de a fi târâţi departe de Dumnezeu, de către dumnezeii falşi şi de păcatele lumeşti.
Moise i-a spus poporului, care era adunat, că el era în vârstă şi că nu va intra cu ei în Ţara Făgăduită, dar le-a spus că Dumnezeu va merge înaintea lor şi îi va birui pe duşmanii lui Israel. La aceea vreme, Moise i-a povăţuit să aibă curaj şi, de asemenea, să creadă în Domnul, pentru că Dumnezeu, sub nicio formă, nu avea să îi lase.
La fiecare şapte ani, întreaga naţiune, inclusiv copiii, era povăţuită să se adune şi să audă Legea, care urma să fie citită. Procedând în felul acesta, ei aveau să cunoască modalitatea prin care trebuiau să se supună Domnului şi să-L mulţumească.
Domnul i-a încredinţat lui Iosua sarcina de a-i conduce pe Copiii lui Israel, după moartea lui Moise, moarte care era eminentă. Împreună cu însărcinarea dată lui Iosua de a avea curaj, Dumnezeu i-a făgăduit că va fi cu el!
ÎNTREBĂRI
1. Care au fost câteva dintre minunile pe care Moise le-a repetat, reamintindu-le astfel Copiilor lui Israel că Dumnezeu va avea grijă de ei şi că îi va binecuvânta?(Deuteronom 29:1-8)
2. Legământul lui Dumnezeu de binecuvântare a fost un legământ condiţionat. Ce urma să se întâmple în situaţia în care Copiii lui Israel ar fi refuzat să ducă la îndeplinire partea lor de legământ? (Deut. 29:14-28).
3. Moise a vorbit apoi şi despre lucrurile tainice ale lui Dumnezeu. De ce credeţi dvs. că Dumnezeu nu-şi împărtăşeşte întotdeauna motivele sau că nu-şi descoperă planul Său, care este desăvârşit, cu privire la vieţile noastre?
4. Ce anume ne descoperă versetele de la 1 la 10 din cartea Deuteronom, capitolul 30, cu privire la caracterul lui Dumnezeu?
5. În timp ce s-ar putea să nu cunoaştem planul pe termen lung în privinţa vieţilor noastre, cum putem să fim siguri că putem să cunoaştem aşteptările lui Dumnezeu pentru noi, în ziua de astăzi, pe măsură ce căutăm să împlinim voia Lui? (Deuteronom 30:14)
6. Versetele începând de la 15 la 20, din cadrul cărţii Deuteronom, capitolul 30, oferă o alegere între bine şi rău, respectiv între viaţă şi moarte. Dvs. credeţi că această alegere a fost o singură alegere sau a fost o alegere de zi cu zi? Alcătuiţi o paralelă a răspunsului dvs. cu alegerea, respectiv alegerile cu care noi ne confruntăm în privinţa slujirii Domnului.
7. Dumnezeu le-a spus Copiilor lui Israel să intre şi să ia în stăpânire ţara Canaan (Deuteronom 31:3-8) şi le-a promis că le va da biruinţa împotriva locuitorilor acelei ţări. Cum se poate compara această promisiune care se poate raporta şi la noi înşine, în situaţia în care şi noi, la rândul nostru, vom aborda promisiunile lui Dumnezeu?
8. Dumnezeu le-a poruncit Copiilor lui Israel să aibă curaj şi să nu se teamă în situaţia în care aveau să îi înfrunte pe canaaniţi. Israel a experimentat prezenţa lui Dumnezeu înainte, de ce s-ar fi putut întâmpla ca ei să fie ispitiţi a se teme tocmai acum?
9. Dumnezeu a evidenţiat importanţa de a-i învăţa pe copii poruncile şi legile cuprinse în Cuvântul Său (Deuteronom 31:10-13). Care sunt modalităţile prin care noi putem să facem acest lucru astăzi?
10. Dumnezeu s-a lamentat în legătură cu faptul că, atunci când Israel avea să fie binecuvântat şi să prospere, poporul Îl va uita (Deuteronom 31:20). Cum se raportează acest lucru la noi în ziua de azi? Ce putem noi să facem pentru a inversa această tendinţă din propriile noastre vieţi?
11. Moise avea să moară, cât de curând, şi de aceea, Dumnezeu l-a numit pe Iosua succesorul lui Moise (Deuteronom 31:23). De ce credeţi dvs. că Iosua a fost bărbatul ales?
12. Moise încheie capitolul acesta cu un avertisment adresat Copiilor lui Israel de a păstra legământul pe care l-au încheiat cu Dumnezeu sau vor suporta grave consecinţe. De ce credeţi că Dumnezeu nu a renunțat la ei, ştiind că vor continua să se răzvrătească?
CONCLUZIE
Mesajul de bază al acestor capitole este că Dumnezeu îi va pedepsi pe cei care Îl uită şi care nu I se supun, însă El îi va binecuvânta enorm pe cei care Îl iubesc, pe cei care Îl onorează şi care I se supun. Exact de aceeaşi alegere avem şi noi parte astăzi!