MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI
2 Tesaloniceni 1:1 – 3:18
VERSET DE MEMORAT: „Aşadar, fraţilor, rămâneţi tari şi ţineţi învăţăturile, pe care le-aţi primit, fie prin viu grai, fie prin epistola noastră.“ (2 Tesaloniceni 2:15)
IDEI DE BAZĂ
Tesalonic, cel mai mare oraş al Macedoniei, era un important centru comercial. Aşezat pe ruta principală care lega Roma de Orient, oraşul era şi un port prosper. În timpul celei de-a doua călătorii misionare a lui Pavel, în jurul anului 50 după Cristos, după ce scurtă vreme a predicat în sinagoga din Tesalonic (F.Ap. 17), el a înfiinţat biserica de acolo. În decurs de doi ani sau chiar mai puţin, Pavel a simţit nevoia de a scrie o scrisoare bisericii nou-înfiinţate, tocmai pentru a-i încuraja pe credincioşi şi pentru a-i sfătui în câteva privinţe, inclusiv în privinţa celei de-a doua veniri a Domnului. Acea scrisoare a sa este Întâia Epistolă către Tesaloniceni.
La scurt timp după scrierea acelei epistole, Pavel a aflat că unii din biserică au înţeles greşit învăţătura sa legată de cea de-a doua venire a lui Cristos. Gândindu-se că acest eveniment era foarte apropiat, respectivii au încetat de a mai muncii, punându-se, pur şi simplu, pe aşteptat (2 Tesaloniceni 3:11). Persecuţia continuă, de care biserica avea parte, i-a determinat pe unii să aibă sentimentul că ei trebuie să fie în viaţă chiar înainte de „Ziua Domnului“. Pentru a corecta aceste înţelegeri greşite, Pavel le-a scris apoi o altă scrisoare – A Doua Epistolă către Tesaloniceni. În această epistolă, el a explicat evenimentele care vor preceda revenirea lui Cristos, de ce anume trebuiau ei, credincioşii, să se fereacă, şi cum trebuiau să se comporte până la venirea Domnului.
Grija plină de dragoste a lui Pavel faţă de tânăra biserică este evidentă în epistolele sale. Pavel a făcut uz de îndrăgitul termen „fraţilor“ de 28 de ori în cele două epistole ale sale către tesaloniceni. El şi-a exprimat dragostea prin felul în care îi saluta, prin căldura cu care le aducea laude şi mulţumiri faţă de progresul şi creşterea pe care le-a văzut la ei, apoi prin prevenirea, plină de grijă, asupra lucrurilor care au condus la confuzie şi prin binecuvântarea de încheiere.
ÎNTREBĂRI
1. În deschiderea celei de a doua sa epistole către biserica din Tesalonic, care au fost calităţile lăudate de Pavel? (2 Tesaloniceni 1:3-4)
2. În 2 Tesaloniceni 1:4-10, Pavel face referire la persecuţii şi necazuri prin care tesalonicenii treceau. În ce fel i-a încurajat Pavel în privinţa suferinţelor lor, şi cum putem noi să aplicăm mesajul lui atunci când, în zilele noastre, ne confruntăm cu persecuţia?
3. Ca urmare a cuvintelor sale de încurajare din primul capitol, Pavel le-a transmis câteva atenţionări în 2 Tesaloniceni 2:1-3. Identificaţi aceste atenţionări şi citaţi motivul pe care l-a dat Pavel în privinţa faptului că oamenii erau astfel amăgiţi. Care sunt câteva dintre lucrurile pe care putem să le facem pentru a fi siguri că nu suntem îndepărtaţi de adevărul Evangheliei?
4. Expresia „Ziua Domnului“, se referă la a doua venire a lui Isus. A doua venire cuprinde două evenimente separate: Răpirea Bisericii, când Isus vine ca să-Şi ia Mireasa Sa, care aşteaptă; şi Arătarea lui Cristos, când revine împreună cu sfinţii Săi pentru a-i judeca pe cei ticăloşi şi când Îşi va instaura pe pământ Împărăţia de o mie de ani. În încercarea sa de a clarifica celor din Tesalonic evenimentele vremii sfârşitului, Pavel prezintă trei evenimente care trebuie să aibă loc înainte de „Ziua lui Cristos“ (Arătarea lui Cristos). Care sunt aceste evenimente? (2 Tesaloniceni 2:3-8)
5. Cum descrie Pavel felul în care va apărea Anticrist şi maniera în care Domnul îl va înfrânge?
6. Care sunt cele două lucruri pe care Pavel le-a solicitat tesalonicenilor în primele două versete ale capitolului 3 în legătură cu răspândirea Evangheliei? Ce anume învăţăm prin aceasta despre felul în care trebuie să ne rugăm?
7. În 2 Tesaloniceni 3:5, Pavel şi-a exprimat dorinţa ca Dumnezeu să îi călăuzească pe cei din Tesalonic în privinţa a două lucruri. Care sunt aceste lucruri şi de ce au fost şi încă sunt ele importante?
8. Căreia dintre problemele din biserică i se adresează Pavel în versetele de la 6 până la 12 din cadrul capitolului 3?
9. Ce puncte cheie aţi desprins ca urmare a citirii celei de a doua epistole către tesaloniceni? De ce anume sunt aceste puncte semnificative?
CONCLUZIE
Într-o zi, Cristos va reveni pe pământ, însă numai pentru cei care cred în El. Dacă suntem gata, atunci nu trebuie să fim preocupaţi când va reveni El. Ceea ce avem de făcut până la acel moment este să ne ridicăm pentru adevăr, să lucrăm pentru Cristos, să veghem şi să-L aşteptăm cu răbdare.