VERSET DE MEMORAT: „Ea va naşte un Fiu. Şi-I vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale.“ (Matei 2:16)
La vreo douăzeci sau treizeci de ani, după ce Isus S-a înălţat la Cer, unul dintre ucenicii pe care El i-a ales, Matei, a fost inspirat de Duhul Sfânt să scrie o carte care avea să introducă Noul Testament. Accentul special al lui Matei constă în faptul că Isus era, într-adevăr, Mesia (Unsul) şi Împăratul care fusese prevestit de prorocii Vechiului Testament cu secole înainte. Matei a citat adesea din Vechiul Testament. În această Evanghelie, există aproximativ şaizeci de referinţe la prorociile evreieşti şi aproape patruzeci de citate din Vechiul Testament, o indicaţie clară a faptului că Matei a avut în vedere o audienţă evreiască. În mod deosebit s-a accentuat misiunea lui Cristos faţă de evrei.
Matei (de asemenea numit Levi) nu a vorbit niciodată despre el însuşi, astfel că deţinem puţine informaţii cu privire la el. Ştim că odată a fost un vameş dispreţuit de concetăţenii săi, dar care a făcut un ospăţ în cinstea lui Cristos, iar după aceea L-a urmat. Din acel moment, viaţa lui s-a schimbat. Mai ştim că Matei a fost şi un însoţitor al lui Isus, aşa că a văzut direct nemaipomenitele minuni făcute de Isus şi că a auzit cu propriile lui urechi învăţăturile Fiului lui Dumnezeu. Matei este unul dintre ucenicii despre care se pomeneşte că a fost în odăiţa de sus înainte de Cincizecime.
Fiind obişnuit cu efectuarea de consemnări sistematice, Matei a realizat o descriere frumos structurată a vieţii şi slujirii Domnului Isus. Evanghelia se deschide cu o atentă consemnare a naşterii lui Isus Cristos şi a evenimentelor care au însoţit-o. În capitolul 1 al Evangheliei după Matei, găsim genealogia lui Cristos, mai exact, pe linia lui Iosif (genealogia dată de Luca este pe linia Mariei). Capitolul 2 detaliază trei puncte cheie despre Isus ca Împărat, şi-anume: omagiul adus Împăratului (vizita celor trei magi), ostilitatea împotriva Împăratului (furia lui Irod şi încercarea de a-L distruge), respectiv umilinţa Împăratului (împrejurările în care s-a produs umila Sa naştere).
Între evenimentele descrise în capitolul 2 şi evenimentele descrise la începutul capitolului 3 al Evangheliei după Matei, au trecut vreo treizeci de ani. Capitolele 3 şi 4 detaliază proclamarea făcută de Ioan Botezătorul cu privire la Isus ca fiind Fiul lui Dumnezeu şi ispitirea lui Cristos în pustie. Ambele capitole conduc spre începutul slujirii publice a Domnului Isus.
1. Care a fost grija lui Iosif în Matei 1:18-19? Ce anume ne este făcut cunoscut în legătură cu caracterul lui Iosif şi a felului în care el a tratat situaţia?
2. Potrivit versetelor de la 20 la 25, cum a reacţionat Iosif la mesajul adus de înger în visul său? Ce anume ne descoperă cursul de acţiuni luate de Iosif cu privire la caracterul său?
3. Este posibil ca înţelepţii, care au pornit în căutarea Pruncului Sfânt, să fi fost din Imperiul Persan, locaţia din zilele noastre fiind în partea de nord a Iranului. Aceşti lideri religioşi, denumiţi Magi, aveau o mare putere peste teritoriul lor, chiar şi când era vorba de alegerea propriului lor împărat. De ce ar fi călătorit aceşti oameni peste 3.200 de km din patria lor pentru a aduce daruri şi pentru a se închina înaintea unui Prunc?
4. În capitolul 2, de la versetul 9 la 11, putem să vedem că Domnul i-a călăuzit cu foarte multă atenţie pe Înţelepţi până la Cristos, iar când au ajuns la El, ei I s-au închinat. Ce metodă a folosit Domnul pentru a-i călăuzi? Poate că şi în viaţa ta au existat momente când ai grăbit pasul pentru a-L urma pe Domnul, pentru ca după aceea doar să te întrebi dacă El încă te mai călăuzea. Cum te-a încurajat Domnul?
5. În textul nostru din Matei, se menţionează câteva profeţii din Vechiul Testament, profeţii care s-au împlinit. (Vezi Matei 1:23; 2:6, 15, 17-18, 23) Gândiţi-vă la anii de aşteptare care au trecut înainte ca acele profeţii să se fi împlinit! În timp ce poate că suntem tentaţi să-L ajutăm pe Dumnezeu să-Şi împlinească planul cu privire la vieţile noastre, ce putem noi să facem pentru a rămâne atenţi la Evanghelie şi pentru a asigura succesul Evangheliei?
6. Care a fost scopul principal în viaţă a lui Ioan Botezătorul? Ce anume putem noi să învăţăm din aceasta în privinţa scopului nostru în viaţă? Vezi, Matei 3:2-3
7. În Matei 4:1-11 se descrie ispitirea lui Isus în pustie. De ce este important pentru noi că Isus a fost ispitit ca om?
8. Ce anume putem să învăţăm despre tacticile diavolului, în baza relatării biblice de mai sus? Ce putem să învăţăm din exemplul lui Cristos privind felul în care să ţinem piept ispitei?
Pentru că Isus a venit pe pământ ca om, a suferit şi a biruit ispita, avem pe Cineva căruia să I ne adresăm şi care ne înţelege. Isus este un prieten care aduce mângâiere, care ştie ce înseamnă durerea, slăbiciunea şi bucuriile noastre. Chiar mai important, El este în stare să ne dea tăria şi ajutorul Lui, astfel încât şi noi, de asemenea, să putem fi biruitori în orice încercare.