MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI
Evrei 1:1 – 4:13
VERSET DE MEMORAT: „Pe când Fiului I-a zis: „Scaunul Tău de domnie, Dumnezeule, este în veci de veci; toiagul domniei Tale este un toiag de dreptate: Tu ai iubit neprihănirea şi ai urât nelegiuirea: de aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tău Te-a uns cu un untdelemn de bucurie mai pe sus decât pe tovarăşii Tăi.““ (Evrei 1:8-9)
IDEI DE BAZĂ
Autorul Epistolei către Evrei, în general presupunându-se a fi Pavel, îndreaptă atenţia cititorilor către superioritatea lui Isus Cristos. Deşi anticipase venirea lui Mesia, de secole, poporul evreu îşi stabilise propria sa formă de închinare, invocând Cuvântului lui Dumnezeu. Autorul tratează această confuzie, dovedind în primele trei versete că, atât vechiul (iudaismul), cât şi noul (creştinismul) sunt religii pe care Dumnezeu le-a „revelat“. Apoi, autorul detaliază sistematic modul în care Cristos este:
•Superior îngerilor (Evrei 1:4 – 2:18);
•Mai mare decât Moise (Evrei 3:1-19);
•Furnizorul unei odihne mult mai bună (Evrei 4:1-13), Cristos fiind suprem şi întru totul suficient pentru mântuire.
Tema comparativului de superioritate, care este exprimat prin cuvintele mult mai…, şi care este utilizat de treisprezece ori în epistolă, a fost introdus încă din versetul patru al capitolului întâi. Autorul prezintă contrastul dintre sistemul Vechiului Testament şi slujirea harului din Noul Testament, ceea ce clarifică faptul că Vechiul este „umbra“, iar Noul este „esenţa“. Cristos a venit să împlinească Legea şi Prorocii, biruind păcatul şi oferind, fără nici oplată, viaţă veşnică tuturor celor care vor veni la El.
În religia iudaică îngerii ocupă un loc foarte important, în principal din cauza faptului că îngerii au asistat la darea Legii pe Muntele Sinai. Învăţătorii falşi ai vremii răspândeau cunoştinţe potrivit cărora Dumnezeu nu putea să fie abordat decât prin intermediul îngerilor, îngerii fiind fiinţe cereşti înaintea cărora oamenii trebuiau să se închine. Denunţarea unor astfel de învăţături, de către autorul acestei epistole, a constituit punctul culminant, şi tocmai din acest motiv, el începe cu un amplu pasaj legat de superioritatea lui Cristos faţă de îngeri, pasajul fiind structurat în trei secţiuni:
•În primul rând, autorul afirmă superioritatea lui Cristos.
•În al doilea rând, autorul îi îndeamnă pe cititori să acorde atenţie sinceră Cuvântului lui Dumnezeu, Cuvânt care a fost dat prin Fiul Său.
•În final, autorul explică felul în care Cristos, chiar om fiind, a fost superior îngerilor care sunt duhuri.
ÎNTREBĂRI
1. De ce credeţi că autorul epistolei prezintă creştinilor evrei un astfel de punct de vedere în legătură cu dumnezeirea lui Cristos?
2. Autorul, folosind un splendid limbaj poetic, Îl descrie pe Domnul Isus Cristos în versetele de la începutul textului nostru. Identificaţi faptele, însuşirile şi acţiunile detaliate în Evrei 1:2-3, apoi alcătuiţi în scris propria dvs. descriere a lui Cristos, bazându-vă pe cercetările dvs.
3. Îngerii sunt fiinţe cereşti pe care, de multe ori, le întâlnim în Scriptură în cele mai diverse locuri şi împrejurări, în slujba lui Dumnezeu. Cum anume, prin şapte moduri diferite, arată autorul epistolei că Isus este superior îngerilor? Evrei 1:3-14
4. În primele patru versete ale capitolului 2, autorul ne prezintă un puternic avertisment împotriva neglijenţei spirituale. Din ce cauză accentuează el pericolul neglijenţei? În ce fel ar fi posibil ca şi noi să avem tendinţa de a nu mai avea de-a face sau de a nu acorda atenţie deplină celor spuse de Isus?
5. Luând ca bază Evrei 2:3-4, cum a participat fiecare Persoană a Trinităţii la propagarea şi respectiv la confirmarea mesajului mântuirii?
6. Pentru poporul evreu, Moise rămâne un mare erou. Moise i-a scos pe strămoşii lor din robia Egiptului, Moise a primit Legea de la Însuşi Dumnezeu pe Muntele Sinai, şi tot Moise a scris primele cinci cărţi ale Vechiului Testament. Cu toate acestea, în capitolul 3, autorul epistolei indică faptul că Cristos este superior lui Moise. Ce aspecte pot să fie formulate cu privire la amândoi pentru a dovedi această afirmaţie?
7. Autorul i-a avertizat pe creştinii evrei, astfel încât, aceştia, „să audă glasul Lui“ (adică al lui Dumnezeu) şi să ia seama, ca nu cumva inimile lor să se împietrească şi în felul acesta să se asemene părinţilor lor. Ce lecţii se pot învăţa de la strămoşii evreilor? Cum putem noi astăzi „să auzim glasul lui Dumnezeu?“ (Evrei 3:7-11).
8. De ce este atât de important pentru creştinul de astăzi să ia seama la Cuvântul lui Dumnezeu şi să-şi menţină adevărata încredere în Cristos? (Evrei 4:1-3)
9. În Evrei 4:12 citim următoarele cuvinte: „Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri…“ Explicaţi ce credeţi că înseamnă aceasta?
CONCLUZIE
Ceea ce Legea nu a putut să înfăptuiască, întrucât nu avea putere asupra firii, a împlinit Isus prin meritul morţii şi învierii Sale. Legea nu ar fi putut niciodată să-L reveleze pe Dumnezeu, însă Isus poate. El este oglindirea perfectă a lui Dumnezeu.