FOREIGN LANGUAGES

Învăţăturile Împăratului

Curriculum
Descoperirea pentru Studenți
42

MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI

Matei 11:2 – 20:19

VERSET DE MEMORAT: „A venit în patria Sa, şi a început să înveţe pe oameni în sinagogă; aşa că cei ce-L auzeau se mirau şi ziceau: De unde are El înţelepciunea şi minunile acestea?“ (Matei 13:54)

IDEI DE BAZĂ

Capitolul 11 al Evangheliei după Matei începe cu Ioan Botezătorul căutând confirmarea credinţei sale în Cristos. În timp ce zăcea în temniţă, evident, Ioan a fost ispitit în sensul de a fi descurajat şi deziluzionat. Ioan a trimis pe doi dintre ucenicii lui ca să-L întrebe pe Isus dacă El era adevăratul Mesia sau poporul ar fi trebuit să îl aştepte pe altul. În loc să dea un răspuns direct, Isus le-a spus ucenicilor să meargă înapoi la Ioan şi să îi spună ce au văzut şi ce au auzit. Vindecarea orbului şi vindecarea ologului constituia împlinirea rolului mesianic profeţit în Isaia 35:5-6 şi 61:1.

Capitolele de la 12 la 20, inclusiv, sunt concentrate pe slujirea şi învăţăturile lui Isus. În ciuda antagonismului crescând, care venea din partea fariseilor, precum şi a altora din sfera religioasă, Isus a continuat atât să înveţe norodul în privinţa Împărăţiei Cerurilor, cât şi să explice consecinţele respingerii Lui.

Isus era Învăţătorul Domn, care Îşi instruia ascultătorii cu autoritate, atingând punctul sensibil al nevoilor lor. Mijloacele prin care Isus învăţa poporul erau: pildele, predicile, ilustraţiile şi exemplele personale. Prin aceste învăţături, Isus dezvăluia adevăratele ingrediente ale credinţei, modul prin care credinciosul să aducă rod, felul în care să se păzească de făţărnicie şi felul în care să se pregătească pentru cer.

Autoritatea cu care Isus învăţa poporul era validată de minunile pe care El le-a înfăptuit: Astfel, Isus a hrănit mulţimi de oameni cu doar câteva pâini şi câţiva peşti, a umblat pe apă, a scos draci şi i-a vindecat pe toţi oamenii care au venit la El. Isus şi-a trimis ucenicii pentru ca să prezinte poporului condiţiile Lui – ei au plecat mergând pe drumuri şi poteci până când au cuprins toate aşezările lui Israel.

În această perioadă, Isus a vorbit pentru prima dată cu ucenicii Săi despre apropiata Sa moarte şi înviere. Isus s-a schimbat la Faţă înaintea lui Petru, Iacov şi Ioan, atunci când era pe munte, continuând să îi instruiască pe toţi cei care Îl urmau, chiar dacă duşmănia publică împotriva Sa era în creştere.

ÎNTREBĂRI

1. Ce invitaţie le este dată păcătoşilor în Matei 11:28-30? Ce bun anume poate să iasă în urma acceptării acestei invitaţii?

2. În Matei 12:31, Isus a declarat că orice fel de păcat sau hulă vor fi iertate oamenilor, în afară de hula împotriva Duhului Sfânt. Uneori, referirea la această blasfemie se face prin expresia „păcat de neiertat“. Datorită faptului că un suflet poate să fie mântuit numai prin lucrarea Duhului Sfânt, persoana care Îl respinge se îndepărtează ea însăşi de Singurul care poate să o călăuzească spre pocăinţă. Cui i se adresează Isus în acest pasaj, şi de ce credeţi că El le-a spus acest lucru? (Matei 12:24-25)

3. Pilda năvodului are acelaşi înţeles ca şi pilda grâului şi neghinei. În Matei 13:47-49, explicaţi înţelesul următoarelor elemente:

Marea

Peştii mării

Aruncarea năvodului în mare

Pescarii

4. Revizuiţi Matei 14:22-33. Isus le-a spus ucenicilor Lui să intre în corabie şi să treacă pe malul celălalt. În timp ce El a mers să se roage, s-a pornit o furtună, iar ucenicii erau singuri în corabie. Comparaţi experienţa ucenicilor cu propria dvs. experienţă atunci când vă confruntaţi cu o încercare. Ce trebuie noi să facem când trecem prin furtunile vieţii?

5. Nu mâini curate, ci o inimă curată, aceasta contează înaintea lui Dumnezeu (Mat. 15:18-20). Ce anume înseamnă cuvântul „a spurca“, ce lucruri ajung să-l spurce pe om?

6. Fariseii şi Saducheii au cerut un semn din cer (Matei 16:1-4). Ei au încercat să explice minunile înfăptuite de Isus ca fiind simple coincidenţe sau lucruri realizate prin puterea celui rău, întrucât ei credeau că numai Dumnezeu Însuşi (Dumnezeu-Tatăl) putea să facă un semn din cer. Aceasta, cu siguranţă, gândeau ei, avea să fie o ispravă sau faptă dincolo de puterea lui Isus. De ce a refuzat Isus să le arate un astfel de semn?

7. Când ucenicii lui Isus nu au reuşit să-l vindece pe băiatul care era lunatic, El, Isus, le-a spus că eşecul acela s-a datorat din cauza necredinţei lor. (Matei 17:20) De ce este atât de important a avea credinţă, chiar dacă ar putea să fie de mărimea unui bob de muştar?

8. În Matei 18:21, Petru l-a întrebat pe Isus de câte ori să-l ierte pe fratele lui, atunci când respectivul avea să păcătuiască împotriva sa. Petru credea că era dator să-şi ierte fratele numai de trei ori, aşa cum obişnuiau rabinii să îi înveţe pe oameni. Probabil că Petru a crezut, atunci când L-a întrebat pe Isus, că a fost deosebit de generos sugerând că de şapte ori ar fi fost suficient. Ce răspuns i-a dat Isus lui Petru, şi care era semnificaţia răspunsului Său?

9. Un tânăr bogat L-a întrebat pe Isus cum ar putea să aibă viaţă veşnică. Isus i-a spus să păzească cele zece porunci şi a enumerat şase dintre acestea, care erau în legătură cu relaţiile dintre el şi alţii. Când tânărul a răspuns că pe toate acestea le-a respectat, Isus i-a spus că mai avea nevoie să înfăptuiască un singur lucru. Care a fost această cerinţă finală şi de ce Isus i-a cerut-o tânărului respectiv? (Matei 19:16-22)

10. În pilda cu lucrătorii din vie, consemnată în Matei 20:1-16, gospodarul este Dumnezeu, via este Împărăţia lui Cristos, iar lucrătorii sunt urmaşii lui Cristos. Ce lecţie se poate desprinde din această pildă pentru zilele noastre?

CONCLUZIE

Putem să aflăm modul în care Dumnezeu vrea să trăim luând seama cu multă grijă la învăţăturile date de Isus. Învăţăturile Sale ne arată cum să trăim pentru El în zilele noastre şi cum să ne pregătim pentru viaţa veşnică.