FOREIGN LANGUAGES

Proclamarea şi Dovada Regalităţii

Curriculum
Descoperirea pentru Studenți
41

MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI

Matei 4:12 – 11:1   

VERSET DE MEMORAT: „După ce a sfârşit Isus cuvântările acestea, noroadele au rămas uimite de învăţătura Lui; căci El îi învăţa ca unul care avea putere, nu cum îi învăţau cărturarii lor.“ (Matei 7:28-29)

IDEI DE BAZĂ

După ce a auzit de închiderea lui Ioan Botezătorul, Isus a părăsit Nazaretul şi s-a dus în ţinutul Galileea, stabilindu-şi reşedinţa în Capernaum. Capernaum era o localitate pe ţărmul de nord-vest al Mării Galileii, un lac întins, care, uneori, era numit Lacul Ghenezaret, Lacul Tiberiadei sau Marea Tiberiadei.

Atunci, în vremea aceea, Isus a început să propovăduiască mesajul pocăinţei. De-a lungul ţărmului Galileii, El a chemat patru pescari: Andrei, Petru, Iacov şi Ioan ca să fie ucenicii Lui. Isus vindeca bolnavi, propovăduia Evanghelia şi învăţa noroadele în sinagogi. Cuvântul sinagogă provine din cuvintele greceşti syn care înseamnă „împreună“ şi ago, care înseamnă „a aduna“. În timpul în care a slujit Domnul Isus, existau multe sinagogi în Israel; doar în Ierusalim se presupune că ar fi fost aproximativ 480.

Locul în care Isus a rostit Predica de pe Munte pentru ucenicii Săi şi pentru noroade a fost mai degrabă o coastă de deal, nu o sinagogă. Faima minunilor lui Isus s-a răspândit prin tot ţinutul şi mari mulţimi de oameni din Galileea, Decapole, Ierusalim, Iudeea şi de dincolo de Iordan L-au urmat. Decapole era o regiune la est de Iordan, cuprindea zece localităţi, în principal locuite de colonişti greci. O parte a populaţiei provenită din Perea ocupa regiunea de „dincolo de Iordan“. Isus a folosit acest prilej pentru a-i învăţa pe oameni pe un munte aflat lângă Marea Galileii. Topografia regiunii a asigurat un amfiteatru natural, astfel încât vocea Sa avea să fie foarte bine propagată. Tradiţia spune că o colină având înălţimea de aproximativ 20 de metri, denumită cândva Coarnele lui Hattin, având formă pătrată şi două culmi, este locul în care s-a propovăduit Predica de pe Munte. În prezent, locului acestuia i se spune Muntele Fericirilor.

Discursul lui Isus a început cu Fericirile: nouă binecuvântări rezultă din atitudinile corespunzătoare ale inimii. După aceea, El a utilizat sarea şi lumina pentru a ilustra efectul pe care ucenicii Lui trebuie să îl aibă în lume. Apoi, Isus a vorbit despre crimă şi mânie, ispită, divorţ, jurăminte, iertare, iubirea vrăjmaşilor, dărnicie, rugăciune, post, strângerea comorilor în ceruri şi despre îngrijorări.

El şi-a finalizat predica, încurajându-și ascultătorii să nu îi judece pe alţii, și învăţându-i cum să ceară şi cum să primească ceva de la Dumnezeu. Isus a descris calea către cer ca fiind „poarta cea strâmtă“, iar calea care duce la pierzare „poarta cea largă“. După ce atrage atenţia cu privire la prorocii mincinoşi, Isus, efectiv Îşi încheie predica printr-o descriere a oamenilor care clădesc, unii pe stâncă, unii pe nisip, folosind această imagine pentru a ilustra nu doar importanţa auzirii Cuvântului lui Dumnezeu, ci auzirea urmată de supunere.

Capitolele 8 şi 9 consemnează câteva dintre minunile săvârşite de Isus: vindecarea unui lepros, potolirea furtunii pe mare, scoaterea dracilor din doi oameni, căpătarea vederii şi a vorbirii.

Apoi, Isus a chemat doisprezece oameni ca să fie ucenicii Lui, dându-le putere să scoată duhuri rele şi să tămăduiască orice fel de boală şi neputinţe. În vremea aceea, ucenicii au început să fie numiţi apostoli.

ÎNTREBĂRI

1. După ce Ioan Botezătorul a fost închis, Isus a început să propovăduiască zicând: „Pocăiţi-vă, căci Împărăţia Cerurilor este aproape.“ (Matei 4:17b) Ce credeţi că a vrut să spună Isus prin aceste cuvinte?

2. Care era profesia primilor patru oameni, cărora Isus le-a cerut să Îl urmeze? De ce credeţi că Isus i-a ales tocmai pe aceşti patru oameni?

3. Cuvântul beatitudine (tradus în varianta română a Bibliei prin cuvântul „fericire“) provine din limba latină, forma lui fiind beatus şi se mai poate traduce şi prin cuvântul „binecuvântat“. În propriile voastre cuvinte descrieţi felul în care fiecare dintre Fericiri ni se aplică nouă astăzi.

Cei săraci în duh

Cei care plâng

Cei blânzi

Cei flămânzi şi însetaţi după neprihănire

Cei milostivi

Cei cu inima curată

Cei împăciuitori

Cei prigoniţi din pricina neprihănirii

Cei batjocoriţi, prigoniţi şi acuzaţi pe nedrept din pricina lui Cristos

4. Isus a utilizat două simboluri pentru a descrie influenţa pe care creştinii o au într-o societate necreştină. Care sunt aceste două simboluri, şi cum putem noi să afişăm atributele acestor simboluri în viaţa noastră de zi cu zi? (Matei 5:13-16)

5. Ce a vrut Isus să spună, atunci când a zis că El nu a venit să strice Legea şi Prorocii, ci a venit ca să le împlinească? (Matei 5:17)

6. Cum este oare posibil să ne iubim duşmanii? (Matei 5:44)

7. Care a fost reacţia mulţimii la învăţăturile lui Isus? (Matei 7:28-29)

8. În Matei 8:23-27, Scriptura spune că Isus era într-o corabie, împreună cu ucenicii Săi, când, la un moment dat, s-a stârnit o furtună. Isus a fost trezit din somn, iar după ce a certat vânturile şi marea s-a făcut o imensă linişte. Amintiţi-vă de o vreme din viaţa dvs. în care Domnul a liniştit situaţia respectivă. Care a fost reacţia pe care aţi avut-o faţă de acea situaţie? În ce fel aţi cerut ajutorul Domnului şi care a fost rezultatul?

CONCLUZIE

Domnul vrea să ne clădim viaţa pe temelia Cuvântului Său. În măsura în care aplicăm Cuvântul în viaţa de zi cu zi, vom arăta adevăratul caracter al creştinului, ceea ce îi va îndruma pe alţii la Cristos.