MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI
Coloseni 1:1 – 4:18
VERSET DE MEMORAT: „Astfel dar, după cum aţi primit pe Cristos Isus, Domnul, aşa să şi umblaţi în El, fiind înrădăcinaţi şi zidiţi în El, întăriţi prin credinţă, după învăţăturile care v-au fost date, şi sporind în ea cu mulţumiri către Dumnezeu.“ (Coloseni 2:6-7)
IDEI DE BAZĂ
Colose era un oraş al provinciei Frigia Pacatiana, aparţinând Turciei, situarea fiind în Asia Mică. Nu se cunosc multe despre acest oraş antic, care era aşezat tocmai între Laodicea şi Hierapolis, la aproximativ 160 de km de Efes, spre răsărit. Colose a dispărut de mai bine de 18 secole şi se crede că un cutremur a distrus atât Colose, cât şi Laodicea şi Hierapolis. Oraşul care a fost construit în locul lui Colose a fost denumit Konos, nume pe care îl poartă şi astăzi.
Epistola către Coloseni este una dintre epistolele pe care Pavel le-a scris în timpul în care era închis la Roma, în jurul anului 60 după Cristos, cam în acelaşi timp în care a fost scrisă şi epistola către Efeseni.
Este posibil ca biserica din Colose să îşi fi început activitatea în timpul celei de-a treia călătorii misionare a lui Pavel. Ceea ce nu se cunoaşte este dacă Pavel a vizitat sau nu a vizitat această biserică.
Dacă cei din Colose, oamenii cărora li s-a adresat Pavel, erau evrei sau neamuri, nu se poate constata cu precizie. Mai mult ca sigur că aceştia formau o mulţime amestecată.
Problema din biserica din Colose, problemă pe care Pavel o combate, a fost generată de începuturile gnosticismului, care este o erezie şi care a atacat creştinismul prin câteva moduri fundamentale. Gnosticii susţineau următoarele învăţături greşite: (1) Cristos a fost o fiinţă creată, superioară omului, dar inferioară lui Dumnezeu, în felul acesta, L-au dezbrăcat de dumnezeirea Lui, negând astfel lucrarea Lui de ispăşire de la Calvar; (2) mântuirea se obţine prin cunoaştere; şi (3) corpul uman este ceva rău.
ÎNTREBĂRI
1. Cine era păstorul bisericii din Colose şi cum Îl descrie Pavel? Ce calităţi sunt sugerate de Pavel cu privire la păstor? (Coloseni 1:7)
2. Pavel nu i-a întâlnit niciodată pe credincioşii din Colose, totuşi, el s-a rugat cu credincioşie pentru ei. Care sunt unele domenii specifice de sprijin în rugăciune, pe care ar trebui să le împletim în rugăciunile noastre cu privire la alţii, luând drept bază rugăciunea lui Pavel din Coloseni 1:9-12?
3. Aparent, biserica din Colose deţinea câteva concepţii eronate cu privire la Cristos, iar Pavel, în această epistolă, se adresează tocmai acestor concepţii. Rezumaţi modul în care Pavel a respins fiecare dintre aceste învăţături false.
Cristos nu putea să fie şi uman şi divin. Coloseni 1:15
Cristos nu a creat lumea. Coloseni 1:16-17
Cristos nu este singurul Fiu al lui Dumnezeu. Coloseni 1:18-20
Cristos nu este sursa mântuirii. Coloseni 1:20-22
4. În versetul 24 al primului capitol, Pavel şi-a arătat dorinţa de a îndura suferinţa pentru ca Evanghelia să propăşească. Înşiraţi câteva modalităţi prin care aţi putea să fiţi chemaţi „a suferi“ pentru cauza lui Cristos. Care sunt beneficiile îndurării, în sensul de a îndura suferinţa?
5. Odată stabilită însemnătatea şi întâietatea lui Cristos, Pavel continuă cu capitolul 2 în care dă un avertisment. Cu privire la ce anume a atras Pavel atenţia colosenilor? (vezi versetele 4, 8 şi 18) Cum s-ar putea aplica avertismentul dat de Pavel în zilele noastre?
6. Capitolul 2 se adresează pericolelor generate de învăţăturile legaliste ale învăţătorilor gnostici aflaţi în Colose. Pavel a făcut referire la distincţia între carne şi băutură – ca alimente care au fost clasificate, fie curate, fie necurate, sub lege – şi cerinţa de a respecta anumite zile sau sărbători sfinte, cum sunt cele legate de luna nouă şi în special de sabate. El le aduce la cunoştinţă colosenilor faptul că Cristos i-a eliberat de regulile iluzorii şi apăsătoare, drept urmare, nu era necesar ca aceştia să se supună tradiţiilor evreieşti, care au ajuns să substituie Cuvântul lui Dumnezeu. Toate acestea au fost date la o parte atunci când Isus a fost crucificat, şi nu mai prezintă nicio obligaţie morală. În ce chip s-ar fi putut ca astfel de învăţături să îi înşele pe aceşti credincioşi?
7. Stabilind baza doctrinală şi teologică în primele două capitole, Pavel merge mai departe în capitolul 3, pentru a enunţa principii, astfel încât colosenii să poată să pună în practică mesajul pe care tocmai l-au auzit. Care sunt modalităţile specifice prin care putem să punem în practică avertismentul dat de Pavel în Coloseni 3:2?
8. În Coloseni 4:5-6, Pavel a vorbit despre felul în care creştinii trebuie să se comporte faţă de necredincioşi. Ce credeţi că a vrut să spună Pavel prin următoarele expresii?
Purtaţi-vă cu înţelepciune.
Răscumpăraţi vremea.
Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare.
Să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia.
CONCLUZIE
Epistola lui Pavel către Coloseni pare să fi furnizat membrilor bisericii primare nu doar cea mai completă descriere a lui Isus Cristos, în comparaţie cu oricare altă descriere conţinută în celelalte epistole, dar mai conţine, de asemenea, şi instrucţiuni excelente, având caracter veşnic, pentru toţi creştinii, din toate timpurile. Citind Epistola către Coloseni, veţi dobândi o nouă apreciere a lui Cristos care este atât „toată plinătatea în trup a dumnezerii“, cât şi unica sursă pentru trăirea unei vieţi creştine.